Predsednik Skupštine grada Kragujevca Miroslav Petrašinović  je posle konsultacija sa šefovima odborničkih grupa zakazao

Treća redovna sednicu gradskog parlamenta zakazana je u petak, 27. novembar, sa početkom u 9 sati koja će zbog epidemiološke situacije biti održana u amfiteatru Pravnog fakulteta kragujevačkog Univerziteta.

- Za održavanje prethodne sednice Skupštine grada koristili smo SBB Halu jezero, što je bilo iznuđeno rešenje, imajući u vidu da smo podatke o porastu novozaraženih dobili dan ranije pre održavanja sednice i nismo imali dovoljno vremena da  pripremimo prostor kojim bi se obezbedila dovoljna fizička distanca i protok vazduha. Sada kada dnevno beležimo trocifreni broj novozaraženih, a imamo dovoljno vremena da se organizujemo, obratili smo se rektoru kragujevačkog Univerziteta, prof. Filipoviću da nam izađe u susret i obezbedi adekvatan prostor, kazao je Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada.

Jedna od značajnih tačaka na narednoj sednici Skupštine grada je Predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o mesnoj samoupravi koja se usklađuje sa zakonom.

- U skladu sa zakonom u predlog smo implementirali odredbu koja se odnosi na pokretanje inicijative za promenu, pripajanje ili razdvajanje mesne zajednice. Pored trećine odbornika i Gradskog veća za pokretanje inicijative biće potrebno samo 10 procenata birača, objašnjava Petrašinović.

On je objasnio da novina koja se unosi biti da će predsednik Saveta mesne zajednice moći da predloži savetu, a Savet građana mesne zajednice da izglasa jedno lice koje će im pomagati u radu i obavljati administrativno tehničke poslove za njih. To lice neće biti u radnom odnosu u mesnoj zajednici , već će imati pravo na novčanu naknadu koju će odrediti Gradsko veće na predlog nadležne Gradske uprave.

- Davanjem mogućnosti da obezbede lice koje će biti upućeno na njih, želimo da stvorimo efikasniji Savet građana i dobru saradnju, jer su Saveti u prethodnom periodu, kaže Petrašinović imali primedbe na stručna lica koja su im pomagala. U izradi finasijskih planova i ostalog što je neophodno za rad mesnih zejdnica i dalje će biti zaduženo Odeljenje pri nadležnoj Gradskoj upravi.

Ukoliko odbornici gradskog parlamenta usvoje predlog odluke, na potezu u Mesnoj zajednici Bagremar gde se nalazi Spomenik streljanim Srbima, Jevrejima, Romima i komunistima u Drugom svetskom ratu, Kragujevac će dobiti novi skver pod nazivom Trg srpsko-jevrejskog prijateljstva.

Predlog odluke o izmena i dopunama Odluke o lokalnim komunalnim taksama za teritoriju grada Kragujevca, još jedna je od značajnih odluka koja će se naći na trećoj redovnoj sednici. Njenim usvajanjem određene povlašćene grupe, invalidi, sportska udruženja biće oslobođene plaćanja komunalne takse za 99 odsto, a biće umanjena i naknada za isticanje firmi u određenim delovima grada čime se stiču povoljniji uslovi za otvaranje novih.

Na narednoj sednici, a u cilju ublažavanja ekonomskih posledica krize izazvane pandemijom korona virusa, naći će se odluka kojom se ugostiteljima dozvoljava da na javnim površinama zastakljene bašte mogu imati do 31. marta 2021. godine.

Na dnevnom redu naredne sednice, najavio je Petrašinović, biće i predlog odluke o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti, a radi utvrđivanja poreza na imovinu za 2021. godinu na teritoriji grada Kragujevca.