Treću dozu vakcine protiv kovida 19 primio je, zaključno sa 12. septembrom, 11.151 Kragujevčanin, pokazuju podaci Instituta za janvo zdravlje Kragujevac. U pitanju je nešto više od 7 odsto punoletnih žitelja grada na Lepenici.

Najveći broj vakcinisanih trećom dozom odlučio se za Sinofarm vakcinu. Kinseku vakcinu primilo je 7.194 vakcinisanih trećom dozom, dok se 3.248 Kragujevčana odlučilo za Fajzer vakcinu.  Sputnjik V vakcinu do sada je primilo 700 Kragujevčana, dok među vakcinisanima trećom dozom u Kragujevcu nema nikoga ko je primio Astra Zeneku.

Vakcinacija u Kragujevcu se obavlja na punktu u Sokolani u Staroj radničkoj koloniji. Zainteresovani građani u Sokolani mogu da prime prvu, drugu i treću dopunsku dozu vakcine bilo kog proizvođača, bez prethodnog prijavljivanja, odnosno zakazivanja.

Od petka popodne nedostaje vakcina Sputnjik V, tako da svi zainteresovani za primanje treće doze ruske vakcine moraju da sačekaju dopremanje novih doza, kao i da se informišu da li je ova vakcina stigla pozivom kol centra na broj 034/ 500 -100 ili 034/ 505- 800.

Pored ovog punkta, vakcinacija prvom dozom kineske Sinofarm vakcine, obavljaće se i dalje u svim ambulantama kragujevačkog Doma zdravlja.

Prema preporukama Batut-a treća buster doza vakcine protiv kovida 19 se primenjuje kod osoba kod kojih je od davanja druge doze prošlo najmanje šest meseci, bez obzira na vrstu vakcine koji su primili.

Vakcinacija trećom dozom prvenstveno se preporučuje onima koji pripadaju sledećim kategorijama - osobe sa imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primaoci transplantata koštane srži i solidnih organa, osobe na hemodijalizi, osobe starije od 70 godina, osobe starije od 60 godine u domovima za starija lica i drugim ustanovama socijalne zaštite, zaposleni u zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite i  putnici u medjunarodnom saobraćaju – odnosi se na osobe vakcinisane u Srbiji.

Pored ovih kategorija, sve prethodno vakcinisane osobe kod kojih je od davanja prošlo najmanje šest meseci mogu da prime treću buster dozu i ostavlja im se mogućnost da izaberu vrstu vakcine koju će da prime kao treću. Izuzetak je ukoliko se za treću primenjuje Gam-Covid-Vak, odnosno Sputnjik V, u tom slučaju daje se prva komponenta navedene vakcine.

Inače, u Kragujevcu je do sada prvom dozom vakcinisano 78.964 građana, dok je 75.880 primilo i drugu dozu vakcine protiv kovida 19.