Medijsko sklonište Kragujevac obeležava treću godinu postojanja. Medijski sklonište nastalo je pre svega kako bi pokušali da sačuvaju lokalne medije posvećene izveštavanju u javnom interesu, da zaštite novinare i druge medijske profesionalce izložene pritiscima, da omoguće da se u javnosti jače čuje glas građana i da njihovi problemi i teme koje su im važne češće budu deo medijskih izveštaja.

- Zagovarali smo poštovanje zakona, insistirali da gradski funkcioneri promene svoj odnos prema novinarima, organizovali sastanke, javne konsultacije, proteste, performanse i ulične akcije, debatovali na javnim i onlajn tribinama, usavršavali se na seminarima i edukacijama... Nastojali smo da budemo solidarni sa kolegama, ali i da uspostavimo saradnju i partnerstvo sa svima koji štite javni interes i razumeju značaj lokalnih glasila za razvoj demokratije u zajednici, navode u Medijskom skloništu.  

Ističu da su uticali da gradska vlast, posle godina ignorisanja i ekonomskog iscrpljivanja medija, promeni lošu praksu i u dva navrata uspeli da svojim predlozima uvećajubudžet za medijske projekte.

- Proširili smo krug svojih partnera i saradnika i postali mesto okupljanja medijskih profesionalaca, ne samo iz Kragujevca, već i iz cele Šumadije, pa i šire. Pod imenom „Medijsko sklonište Kragujevac“ kreirali smo i objavili na desetine tekstova, kojima smo demonstrirali ulogu medija u službi zajednice, navodi se u saopštenju povodom 3 godine rada.  

Dodaju da ih sve vreme pokreće isti motiv – „želja da Kragujevčanke i Kragujevčani imaju kvalitetnije javno informisanje, da Kragujevac bude grad medijskog pluralizma i da dostojno baštini tradiciju kolevke srpskog novinarstva“.