Udruženje ljubitelja Fića - Zastava 750 obeležilo je u nedelju, 18. oktobra, 65. godišnjicu početka proizvodnje tog nekada najpoluranijeg jugoslovenskog automobila u Kragujevcu. Svoje ljubimce su postrojili u Kneževom arsenalu i provezli se kroz grad i park Šumarice.

Tokom 30 godina, od 1955. do 1985, radnici kragujevačke fabrike automobila „Zastava” proizveli su skoro milion Fića, u rasponu od prvobitnog modela donetog iz italijanskog Fijata s motorom od svega 600 kubnih santimetara, preko nešto jačeg od 750, do poslednje verzije s motorom zapremine manje od jednog litra, 850 kubnih santimetara i u verzijama tog po svemu vrlo skromnog, ali korisnog vozila, od kojih su neke nosile naziv „Lux”.

Skup ljubitelja takozvane „nacionalne klase” je bio zaseban takmičarski segment u tako nazvanoj kategoriji trkačkih automobila Jugoslavije, ove godine je bio samo simboličan, uz učešće desetak izlagača. Zbog epidemije korona virusa je zvanično otkazan 16. „Fića fest” u Kragujevcu koju svake godine okuplja mnogobrojne vlasnike tog malog vozila iz zemlje i inostranstva.

Udruženje ljubitelja Fića predstavilo je ponovo svoj predlog za „Spomenik Fići” - temelj motorizacije Jugoslavije, koji želi da pokloni gradu Kragujevcu.

Predsednik Udruženja, Slavoljub Bataveljić, rekao je novinarima da bi Fića crvene boje rebalo da bude postavljen na postolje i postane gradski spomenik. Ta ideja je nastala još 2012. godine, ali još uvek nije realizovana.

Bataveljić je rekao da je Fića zaslužio spomenik u Kragujevcu, pošto je postavio temelje automobilske industrije u tom gradu i ubrzao njegov razvoj.

Prvobitna zamisao je bila da spomenik bude na kružnom toku Mala vaga koji nije još izgrađen, a sada u Udruženju razmišljaju o privremenoj lokaciji u blizini Kamenog mosta, kod fontane.

Bataveljić kaže da Fića, mada italijanski original, ima spomenike u Madridu, u Španiji, i u Argentini, a izložbeni prostor u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Kragujevačko Udruženje ljubitelja Fića ima 288 članova iz zemlje i inostranstva. Oni poseduju četiri vrste Fića: tzv. „kontraš” koji je prvi proizveden, a prepoznaje se po tome što se vrata otvaraju spreda ka pozadi, zatim s klasičnim vratima, kabriolete i sportsku varijantu.

Direktor Gradske turističke organizacije Kragujevca, Bojan Pavlović, novinarima je rekao da je model Fiće najprodavaniji suvenir u Info-centru i na sajmovima. Suvenire u obliku Fiće turisti rado kupuju, kao i Kragujevčani koji ih nose kao poklon domaćinima širom sveta.