Tihomira Vuksanovića, Brđanska, Bresnička, Tankosićeva, Dragana Panića, neke su od ulica za koje čitaoci portala Pressek kažu da su u očajnom stanju i da im je neophodno sređivanje. Ako je suditi po njihovim komentarima Bresnica, Ilićevo, Višnjak, neka su od kragujevačkih naselja u kojima je stanje ulica jedan od ključnih problema.

Zoran Petrović, jedan od žitelja Višnjaka, pre nekoliko dana uradio je ono što stanovnici ovog naselja u očaju čine već godinama – skupio je šut i sam nasuo rupe u svojoj ulici.

- Ulica Vojvode Micka je u takvom stanju da je kroz nju nemoguće proći. To i nije ulica već rupa do rupe. Tako manje više, izgledaju sve ulice u ovom naselju. U ovom trenutku radi se ulica Dragojla Dudića, koja treba da poveže Višnjak i Šumarice i to je dobro. Nije dobro što ne znamo kada će naše neselje stići na red. Put koji ide od Fazanerije do Višnjaka je sav u rupama. Pre mesec dana nasuli su neki grebeni afalt koji im je valjda preostao nakon radova u Dragojla Dudića. Čim je pala prva kiša, ponovo su se pojavile rupe, priča Petrović.

Za asfaltiranje ulica u Kragujevcu tokom ove godine iz budžeta je, na osnovu ugovora koji su potpisani, izdvojeno 175,8 miliona dinara, navode u Gradskoj upravi za komunalne poslove. Zaključno sa 1. septembrom na rekonstrukcije, ali i sanaciju udarnih rupa i postojećih oštećenja potrošeno je 130,9 miliona. Preostalih 45 miliona biće utrošeno do kraja godine za radove u ulicama koje se nalaze na listi za rekonstrukciju.

Prema podacima koje je portal Pressek dobio iz Gradske uprave rekonstruisane su 32 ulice u ukupnoj dužini od 7 kilometara. Radovi su vršeni u svim mesnim zajednicama, a novac je obezbeđen iz sopstvenih prihoda. Radove na asfaltiranju ulica sprovelo je kragujevačko preduzeće JKP „Šumadija”, a radovi su zavisno od vrsta podloge obuhvatali iskop i tamponiranje.

U Gradskoj upravi za komunalne poslove ističu da su najveći radovi na asfaltnim površinama sprovedeni u naseljima Erdoglija, Sušica, Stanovo, Beloševac i Uglješnica, dok su novcem iz budžeta finansirani i lokalni putevi u mesnim zajednicama Jarušice, Velika Sugubina, Donja Sabanta, Velike Pčelice i Mala Vrbica.

Pored novca koji je ove godine direktno opredeljen u budžetu za rekonstrukciju ulica, Grad je u te svrhe potrošio i 800 miliona dinara koji su obezbeđeni iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Iako se ne radi o novcu koji je direktno opredeljen iz budžeta grada za ovu godinu, ipak će on doći na naplatu građanima Kragujevca, budući da će oni otplaćivati rate kredita.

Tim novcem će tokom 2021. godine biti kompletno rekonstruisano 10 strateški važnih ulica u gradu, a projektima je predviđena izgradnja kišne kanalizacije, postavljenje javne rasvete i neophodne saobraćajne signalizacije, kao i uređenje zelenih površina.

Kako je ranije za naš portal istakao član Gradskog veća za finansije Nenad Stanišić, reč je o kreditu koji je Grad uzeo još u decembru 2015. godine u iznosu od 10 miliona evra. Prvobitno je rečeno da će samo 2,5 miliona evra biti utrošeno u rekonstrukciju ulica, ali je gradonačelnik Nikola Dašić u nekoliko navrata izjavio da je EBRD u te svrhe obezbedio 800 miliona dinara (oko 6,6 miliona evra).

Ulice koje su rekonstruisane zahvaljujući novcu iz kredita Evropske banke za obnosu i razvoj su Dragojla Dudića i Košutnjački vis u naselju Šumarice, Voje Radića, Miodraga Vlajića Šuke, zatim ulica koja povezuje južnu obilaznicu sa Ulicom Dragoslava Srejovića. Urađene su i Ulica Liceja i Dragana Panića, kao i ulice kod nove Palate pravde i Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i oko stambenog bloka u kome bi trebalo da žive mladi istraživači.

U Gradskoj upravi ističu da se na spisku za rekonstrukciju nalazi 700 ulica i da će se truditi da svake godine asfaltiraju od 100 do 150.

Nacrtom budžeta za 2022. godinu za izgradnja novih ulica i puta Resnik - Rača namenjeno je 111,5 miliona dinara. Još 201 milion planiran je za rehabilitacija i održavanje saobraćajnica u Kragujevcu.

Gde bi ovaj novac trebalo potrošiti Kragujevčani već znaju, samo ih treba pitati.