U kragujevačkim srednjim školama, prema preliminarnom planu upisa, biće 1.923 mesta za male maturante. Većina mesta planirana je na četvorogodišnjim obrazovnim profilima, dok će za trogodišnje školovanje biti 369 mesta.

Od septembra će po sistemu dualnog obrazovanja moći u Kragujevcu da se školuje 138 učenika – 95 u Srednjoj stručnoj školi i 43 u Turističko ugostiteljskoj školi „Toza Dragović“.

Najviše mesta i ove godine biće za buduće gimnazijalce - u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji 350, a u Drugoj kragujevačkoj gimnaziji 274.

U Srednjoj stručnoj školi planiran je upis 500 učenika, u Prvoj tehničkoj školi 330, a u Trgovinsko ugostiteljskoj školi „Toza Dragović“ 240. Medicinska škola „Sestre Ninković“ moći će da upiše 210 đaka, a Ekonomska škola 15. U Muzičkoj školi „Dr Miloje Milojević“ biće mesta za 48 učenika.

Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Vukašin Marković“ moći će da upiše 12 srednjoškolaca, a Škola sa domom za učenike oštećenog sluha 18.

Prijemni ispiti za upis učenika u srednje škole za školsku 2022/23. godinu biće organizovani u periodu od 13. do 22. maja za upis u bilingvalna odeljenja, baletske, muzičke škole, odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za matematiku, fiziku, računarstvo i informatiku, scensku i audio-vizuelnu umetnost, geografiju i istoriju, biologiju i hemiju, filološke nauke, umetničke škole likovne oblasti i obrazovne profile u oblasti umetnosti.

Prijem sportske dokumentacije za kandidate za upis u odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za sport održaće se u subotu, 21. maja i ponedeljak, 23. maja, predviđeno je školskim kalendarom.

Polaganje završnog ispita, odnosno male mature, za učenike osmog razreda biće organizovano 27, 28. i 29. juna.