Za terensko vozilo Zastava Tervo 1,4t  4x4, koje je proizvodeno u Kragujevcu, postoji interesovanje inostranih kupaca, kako u vojnoj tako i u civilnoj varijanti, navedeno je na sajtu Ministarstva odbrane. U toku je priprema serijske proizvodnje novog terenskog vozila, koja će osim koristi od prodaje, doneti i otvaranje novih radnih mesta.

Zastava Tervo 1,4t  4x4 (NTV) je domaće vozilo savremenog koncepta, „četiri puta četiri“, sa nezavisnim oslanjanjem i automatskim menjačem, koji u kombinaciji sa razvodnikom pogona i modernim motorom daju optimalne vučno-dinamičke karakteristike i respektivno ponašanje u različitim terenskim uslovima. Ovo vozilo je tokom decembra 2019. godine uvedeno u naoružanje Vojske Srbije, a početkom januara 2020. godine započeta je izrada nulte serije u verzijama 1+2 teretni i 1+8 kombi.

U vozila Zastava Tervo 1,4t 4x4 (NTV) ugrađen je četvorotaktni, turbo-dizel motor sa „common rail” CUMMINS motorom, radne zapremine 3.760 cm3, nominalne snage 125 kW (170 KS) i maksimalnog obrtnog momenta 600 Nm. Motor koristi euro-dizel gorivo, sa prosečnom potrošnjom od 15-22 l/100 km, u zavisnosti od podloge i uslova opterećenja. Maksimalna brzina vozila je oko 100 km/h.

Deklarisana nosivost vozila je 1.400 kg, ali maksimalne karakteristike nosivosti izabranih mostova i pneumatika omogućavaju određenu rezervu nosivosti, koja može biti iskorišćena za povećanje balističke zaštite vozila, ugradnjom dodatnog oklopa ili ugradnjom dodatnog naoružanja.

Vozila iz familije Zastava Tervo 1,4t 4x4 (NTV) mogu uspešno da zamene zastarela vozila voznog parka Vojske Srbije, koja imaju sličnu deklarisanu nosivost, pre svega vozila kojima su istekli resursi i koji imaju problem kod održavanja zbog nemogućnosti obezbeđenja rezervnih delova.

Terenska ispitivanja novog terenskog vozila (NTV) sprovedena su u drugoj polovini 2019. godine u organizaciji Vojnotehničkog instituta i sa učešćem predstavnika Tehničkog opitnog centra (TOC), proizvođača vozila Zastava Tervo-Kragujevac i predstavnika proizvođača motora i menjača.

Tom prilikom je izvršena provera funkcionalne i pogonske sigurnosti prototipova vozila NTV, namenjenih za prevoz tereta i lica.

Ispitivanja su vršena pri intezivnoj vožnji u terenskim uslovima po ispresecanoj ledini Deliblatske peščare i vrlo zahtevnim terenima Zlatibora i Fruške Gore, koje odlikuje planinski i brdski makadam. Svaki od ovih terena ponaosob je zadavao različit karakter opterećenja nosećim strukturama prototipova, pri čemu je sagledavano i analizirano dinamičko ponašanje vozila u celini.

Nad prototipovima vozila, takođe, sproveden je veći broj testova u skladu sa važećim vojnim normama i standardima, na osnovu kojih je dokazana pouzdanost, izdržljivost, funkcionalnost i bezbednost ove kategorije vozila.

Testirana je provera funkcije vozila pri savlađivanju vodene prepreke, naizmenične pragovite prepreke, kao i savlađivanja podužnog uspona, bočnog nagiba, rova. Testovi su realizovani na poligonima NAVAK u Subotištu i poligonu Tehničkog opitnog centra u Nikincima.