Šampioni Srbije u američkom fudbalu, krugujevački „Divlji veprovi” održaće u četvrtak, u 15 časova, protestni trening ispred Skupštine grada. Na ovakvu odluku ih je, kažu, naterala činjenica da od osnivanja kluba ne mogu da reše problem terena na kome bi redovno trenirali i igrali utakmice.

Posle 15 godina lutanja po terenima širom grada, ali i okolnim selima, kap koja je prelila već prepunu čašu bila je informacija da „Veprovi” neće moći da koriste pomoćni teren na stadionu „Čika Dača”, gde se trenutno postavlja veštačka trava koja zadovoljava najviše evropske standarde. Naime, pre nešto više od pola godine predstavnicima kluba je na prijemu u Skupštini grada, povodom osvajanja titule prvaka Srbije, obećano da će prvi pomoćni teren „Čika Dače” po postavljanju trave moći da koriste i „Divlji veprovi” i da će taj teren u potpunosti zadovoljavati njihove potrebe.

Međutim, nedelju dana pre početka prvenstva, saopšteno im je da neće moći da igraju na veštačkoj travi jer će taj teren moći da se koristi samo za fudbal. Zbog toga u klubu protest vide kao jedinu mogućnost jer ističu da nemaju gde u nedelju da izvedu igrače i odigraju utakmicu prvog kola.

- Protestni trening organizujemo jer od kad klub postoji ne možemo da rešimo pitanje terena. Ne tražimo svoj teren, realni smo povodom toga, ali tražimo da se nađe neki na kome ćemo moći da treniramo četiri puta nedeljno po dva sata i da vikendom igramo utakmice. Već godinu dana nam se govori da ćemo igrati na pomoćnom terenu „Čika Dače”, a sada odjednom tamo može da se igra samo fudbal. Svi se sećaju da smo prošle godine poslednje kolo morali da igramo u Brzanu. Takvi tereni su neadekvatni, igrači nam se zagrevaju pored aut linija, nema mogućnosti za TV prenose, svlačionice su male, a mi već za mesec dana igramo prvo kolo Evrolige, objašnjava Aleksandara Ristić, glavni trener i jedan od osnivača kragujevačkih „Divljih veprova”.

On dodaje da su igrači svojim angažovanjem zaslužili da se ovo pitanje konačno reši jer „Veprovi” godinama unazad reprezentovali grad u najboljem svetlu i na domaćoj, ali i na evropskoj sceni. Zbog toga Ristić ističe da je konačno došlo vreme da Grad odluči da li im je potreban klub američkog fudbala ili nije.

Iz Gradske uprave ne poriču da su „Veprovima” obećali da će moći da igraju na pomoćnom terenu sa veštačkom travom, ali kažu, da tada nisu znali za uslove pod kojim je Fudbalski savez Srbije donirao podlogu i dao garancije za nju.

Kako navodi pomoćnih gradonačelnika za sport Nikola Urošević, u osmogodišnjoj garanciji za doniranu veštačku podlogu, navodi se da je ona namenjena isključivo za fudbal, a ne za druge sportove ili manifestacije. Po njegovim rečima donacija je vredna 250.000 evra i Grad ne sme da rizikuje da je izgubi.

On je, takođe, istakao da je tokom prošle nedelje održan sastanak sa predstavnicima kluba na kome je dogovoreno da oni za ovu sezenu koriste stadion Arsenala, koji zadovoljava sve potrebne uslove.

Međutim, Aleksandar Ristić ističe da je takav dogovor izgleda podrazumevao da grad uplati određenu svotu novca na račun održavanja Arsenalovog stadiona, a da se predstavnici dva kluba dogovore oko mogućih termina za treninge i utakmice.

- Posle tog sastanka dva puta sam odlazio na pomenuti stadion i ljudi su mi rekli da pored seniorske ekipe Arsenala, na njemu igraju i mlađe kategorije, pa čak i neki timovi „Radničkog” i da im je raspored veoma zgusnut. Imaju mnogo selekcija i jedini način da se obezbede termini jeste da se pomere neke njihove utakmice. To nije dugoročno rešenje i zato tražimo da se naš problem konačno reši, ističe Ristić.

On je na kraju dodao da bilo kakvo povezivanje protestnog treninga sa političkom kampanjom nema nikakvom smisla i da klub jedino želi da se sportom bavi u adekvatnim uslovima.