Takmičenje u Kupu Srbije fudbaleri Radničkog 1923 započinju u sredu, 13. oktobra, kada će u okviru šesnaestine finala odmeriti snage sa ekipom Radnika u Surdulici. Početak utakmice predviđen je za 14 sati, uz direktan prenos na prvom programu Televizije Arena sport.

Iako je ova utakmica prvobitno zakazana za 27. oktobar, kada su na programu i svi preostali mečevi šesnaestine finala Kupa Srbije, odlukom Fudbalskog saveza Srbije određeno je da se ona ipak odigra dve nedelje ranije, što nikako ne ide u prilog Kragujevčanima, koji u ovom trenutku imaju velikih kadrovskih problema sa povređenim i bolesnim igračima. Aleksandar Varjačić, Nemanja Tomić, Marko Mirić, Momčilo Rašo i Miloš Brnović su van stroja zbog povreda, Uroš Arsenijević je zaradio upalu grla, dok su Đorđe i Saša Jovanović pozitivni na koronavirus.

Kovid pozitivan je i strateg kragujevačkog superligaša Vladimir Radenković, pa se umesto njega prisutnim novinarima na konferenciji za medije upriličenoj u prostorijama kluba obratio Slavko Perović, sportski direktor Radničkog 1923, koji nije krio svoju rezigniranost odlukom o promeni termina odigravanja kup utakmice sa Surduličanima.

- Dok su neki drugi klubovi bili u prilici da odlažu svoje utakmice iz raznoraznih razloga, mi smo eto došli u situaciju da nam reprezentativna pauza bude skraćena za tri-četiri dana, što mislim da nema nikakvog smisla. Ipak, zbog same veličine našeg kluba i ogromnog poštovanja prema Fudbalskom savezu Srbije nismo želeli da povlačimo neke radikalne poteze i tražimo odlaganje utakmice, iako smo imali i više nego valjane razloge za tako nešto. Odlazimo u Surdulicu sa mešovitim timom, ali odlučni u nameri da pokažemo karakter u ovom veoma teškom trenutku. Sigurno je da će svi igrači koji sutra budu istrčali na teren dati svoj maksimum i da će dostojno reprezentovati ovaj klub, kategoričan je Perović.

Jedna od nepoznanica je i ko će voditi ekipu na utakmici umesto odsutnog Vladimira Radenkovića, s obzirom da su i njegovi najbliži saradnici, Goran Isidorović i Vujadin Radenković, osetili određene zdravstvene tegobe i testirani su na kovid.

Pozitivna okolnost u svom ovom sivilu jeste to što će na predstojećoj utakmici u Surdulici šansu dobiti mlađi igrači, među kojima i Andreja Ristić, najbolji strelac omladinske selekcije kragujevačkog kluba u Omladinskoj ligi Srbije. Mladi golgeter unapred se raduje svom debiju u dresu prvog tima Radničkog 1923 i poručuje da su svi igrači spremni da daju svoj maksimum kako bi uspešno preskočili prvu stepenicu u Kupu Srbije i ujedno se revanširali Surduličanima za prvenstveni poraz na „Čika Dači” (0:1).

- Očekuje nas teško gostovanje ekipi Radnika iz Surdulice, sa kojom smo već imali priliku da odmerimo snage u prvenstvenoj utakmici na „Čika Dači”. Dobro smo upoznati sa svim njihovim kvalitetima, spremamo se najbolje što možemo i daćemo sve od sebe da zabeležimo pozitivan rezultat. Izuzetno mi je drago što mi se pruža prilika da debitujem za prvi tim, to je nešto o čemu sanjam od svog dolaska na „Čika Daču” i potrudiću se da opravdam ukazano poverenje stručnog štaba, poručio je Ristić.

Pored duela u Surdulici, danas je na programu još jedna utakmica šesnaestine finala Kupa Srbije, u kojoj će beogradski Partizan ugostiti kruševački Trajal. Dan kasnije, u četvrtak, 14. oktobra, Metalac u Gornjem Milanovcu dočekuje ekipu OFK Žarkova.

Sve preostale utakmice šesnaestine finala igraju se 27. oktobra.