Posle dužeg vremena jedno novo lice na „Čika Dači” – iskusni hrvatski internacionalac Marko Šimić (34) potpisao je za kragujevački Radnički.

Šimić je posle juniorskog staža u Rijeci i NK Zagreb, prvi seniorski angažman imao u ruskom Himkiju, odakle je prosleđen na pozajmicu u Daugavu iz Letonije. Kao talentovani napadač i mladi reprezentativac Hrvatske potpisao je ugovor sa zagrebačkim Dinamom, ali su ga problemi sa povredama sprečili da ostavi značajniji trag u dresu zagrebačkih „modrih”.

Naredne dve sezone Šimić je proveo na pozajmici u Lokomotivi iz Zagreba, da bi potom usledio odlazak u Mađarsku, gde je nastupao za Vašaš i Ferencvaroš. Usledile su potom kratke epizode u slovenačkoj Muri, poljskom Belčatovu, Interu iz Zaprešića i italijanskom Pordenoneu, sve do odlaska u daleki Vijetnam 2009. godine, gde je već u prvoj sezoni postao prvi igrač sa evropskog kontinenta koji je uspeo da osvoji nacionalno prvenstvo i kup.

Nakon Vijetnama, naredna destinacija u Šimićevoj bogatoj igračkoj karijeri bila je Malezija. Dobre igre i golovi u dresu Maleka Junajteda preporučili su korpulentnog napadača ekipi Persije iz prestonice Indonezije Džakarte.

Usledio je najbolji period u Šimićevoj karijeri. Na 111 odigranih utakmica za klub iz Džakarte, Šimić je postigao 76 pogodaka i zaradio status fudbalske mega zvezde u Indoneziji. Nadimci „Princ od Persije” i Marko „SuperŠimić” jasno govore o njegovoj popularnosti u ovoj azijskoj zemlji, koja broji 300 miliona stanovnika.

Iako je imao želju da u Indoneziji okonča svoju fudbalsku karijeru, Šimić je nakon određenih nesuglasica sa klubom odlučio da prekine saradnju i vrati se u Evropu. Tokom leta je trenirao sa Istrom iz Pule, da bi se, eto, sada obreo u srcu Šumadije, gde će pokušati da poboljša efikasnost kragujevačkog superligaša, koji je na dosadašnjih devet prvenstvenih utakmica postigao samo četiri gola.

- Izostanak realizacije svakako je jedan od razloga koji je uticao na našu odluku da potražimo pojačanje u napadu. Odlučili smo se Marka Šimića, iskusnog napadača koji je napravio zaista veliko igračko ime u Aziji i imao neke prilično impozantne brojke. Verujemo da će nam igrač takvog profila doneti bolju realizaciju i preko potrebne bodove u nastavku prvenstva, pojasnio je razloge Šimićevog angažmana Slavko Perović, sportski direktor Radničkog 1923.

Šimić kaže da su prvi utisci o klubu više nego pozitivni i da se sve ono što je čuo od nekih svojih prijatelja iz sveta fudbala pokazalo tačnim.

- Moj kondicioni trener Miloš Savić i nekadašnji saigrač Miloš Jokić ispričali su mi dosta lepih stvari o samom gradu, klubu i njegovoj tradiciji, navijačima… Već na prvu loptu mogao sam se uveriti da je reč o jednom zaista dobro organizovanom klubu, koji ima visoke takmičarske motive, što se nekako uklapa u moj karakter. Moj posao kao napadača jeste da zabijam golove, ali svakako da to nije jedini način na koji mogu doprineti ekipi. Bitno je pre svega da igramo timski dobro i da osvajamo bodove, a sad ko će postizati golove, to je već manje važno. Dugo nisam igrao u Evropi, tako da će mi biti potreban određen period prilagođavanja, ali smatram da ću vrlo brzo uspeti da uđem u takmičarski ritam, izjavio je iskusni napadač, koji će dres Radničkog 1923 nositi do kraja sezone.

Zanimljivo je napomenuti da je Šimić već imao priliku da igra na stadionu „Čika Dača”, i to kao član mlade reprezentacije Hrvatske, u utakmici kvalifikacija za Prvenstvo Evrope protiv selekcije Srbije 2010. godine, koja je okončana nerešenim rezultatom – 2:2.

Ukoliko stigne neophodni sertifikat iz Indonezije, Šimić bi svoj debi u dresu Radničkog 1923 mogao da ima već danas, u ponedeljak, kada će Crveni ugostiti Novi Pazar u utakmici 10. kola Mocart Bet Superlige Srbije.