U prisustvu porodice, bliže rodbine, prijatelja, sportskih radnika iz Kragujevca, Šumadije i čitave Srbije danas je, u Knjaževsko-srpskom teatru, održana komemoracija povodom smrti Slavoljuba Slave Sorgića. Čuveni Cobri, legenda kragujevačkog boksa, preminuo je u 93. godini života.

O  velikanu kragujevačkog, srpskog i jugoslovenskog boksa govorili su njegovi prijatelji, učenici, sportski radnici iz čitave Srbije.

Veliki čovek s dušom deteta, znao je da zasmeje, inspiriše ali i bude strog prema svojim učenicima. Iskren i pouzdan prijatelj, uporan i zahtevan u ulozi trenera kojom je krunisao svoj život, Slavoljub Sorgić je sa bokserskim asovima koje stvorio, u Kragujevac doneo veliki broj evropskih i svetskih medalja.

U ring je ušao sa 12 godina. U bokserskoj karijeri koja je trajala od 1955. do 1960. godine četiri puta je bio prvak Srbije i dva puta prvak Jugoslavije. U dugogodišnjoj trenerskoj karijeri stvorio je bokserske asove kao što su Mirko Puzović, Mate Barlov, Milorad Perunović, braća Kačar, Marjan Beneš, Milivoje Labudović, Velimir Jevtić i druge koji su doprineli razvoju bokserskog sporta u Kragujevcu i Srbiji. Za svoj rad, uspehe i doprinose dobijao je nagrade – Najbolji sportista Šumadije i Pomoravlja, dve zlatne medalje za vrhunske rezultate u sportu SOFK Jugoslavije. Za izuzetne doprinose u boksu dobio je nacionalnu penziju, a 2007. godine postao je zaslužni građanin Grada Kragujevca.

Učesnik rata, vojni pitomac, robijaš Golog otoka i Svetog Grgura, uspešan sportista i trener, čuveni Cobri pisao je poeziju, 2013. godine izdata je zbirka njegove poezije „Zemlja belih breza”, a svoju golgotu na Golom otoku opisao je u autobiografskoj prozi „Prolazak kroz pakao”.

Slavoljub Slava Sorgić – Cobri sahranjen je danas na Varoškom groblju u Kragujevcu.