Radnički 1923 i Železničar iz Pančeva, odmeriće snage u derbiju začelja 10. kola Mocart Bet Superlige, koji je na programu u nedelju, 1. oktobra, od 18 časova na stadionu SC “Mladost” u Pančevu. Biće to ujedno i trenerski debi Feđe Dudića na klupi kragujevačkog superligaša, ali i idealna prilika za Šumadince da konačno iskorače sa začelja tabele.

Tragični događaji na Kosovu i Metohiji doveli su do odlaganja svih utakmica 9. kola Mocart Bet Superlige, a samim tim i prolongirali trenerski debi Feđe Dudića na klupi Kragujevčana, koji će umesto protiv Radnika iz Surdulici na Čika Dači, svoje „vatreno krštenje” u ulozi šefa struke Crvenih imati na predstojećem gostovanju u Pančevu.

Svakako da je odlaganje pomenutog duela sa Surduličanima u određenoj meri poremetilo planove Šumadincima, ali je u isto vreme omogućilo novom strategu Kragujevčana dodatni period upoznavanja sa ekipom.

– Sigurno da nas je odlaganje utakmice sa Radnikom u izvesnoj meri poremetilo, posebno u tom nekom mentalnom pogledu. Lično sam uveren da bismo tu utakmicu odigrali dobro i upisali sva tri boda. Sa druge strane, to odlaganje imalo je i svoju pozitivnu stranu, s obzirom da mi je pružilo mogućnost da se se malo bolje upoznam sa ekipom jer nije isto gledati igrače na TV-u i raditi sa njima uživo. Potrudio sam se da na ovih nekoliko treninga koliko smo odradili zajedno tokom ove sedmice prenesem igračima neke svoje zamisli i principe rada i mogu reći da sam jako zadovoljan načinom na koji su ih prihvatili, istakao je Dudić.

Svestan je novi strateg da će igračima trebati određeno vreme da usvoje njegovu trenersku filozofiju, pa će se zbog toga na sve načine potruditi da im olakša taj početni period privikavanja.

- Ja kao trener forsiram napadački stil igre, uz što veći posed lopte. Međutim, nisam neko ko je tvrdoglav i ko ide glavom kroz zid, tako da ću nastojati da se prilagodim igračima dok oni ne budu u stanju da ispune ono što od njih očekujem. Dakle, u početku će to biti neki miks onoga što ja želim i trenutnih mogućnosti ekipe, a za kasnije ćemo već videti, dodaje Dudić.

Utakmica u Pančevu pokazaće da li je i u kojoj meri Dudić uspeo da trgne ekipu iz letargije nakon rezultatski prilično neuspešnog početka sezone. To je ujedno i prilika za Crvene da konačno iskorače sa dna tabele i da superligaški fenjer predaju upravo u ruke Pančevcima, za kojima trenutno zaostaju samo jedan bod. Železničar je, bez obzira na više nego skroman bodovni saldo na startu sezone, ekipa koja se nipošto ne sme potceniti, posebno kada igra na svom terenu, gde je uspela da uzme bod Čukaričkom (2:2), ali i da namuči beogradski Partizan, koji je tek u samom finišu stigao do očekivanog trijumfa (2:1).

- Iako to ne pokazuje stanje na tabeli, radi se o jednoj kvalitetnoj ekipi, koja igra dosta dobro, naročito kod kuće. Imaju specifičan stil igre kome ćemo mi, nadam se, uspeti da se prilagodimo. Situacija je takva da je ova utakmica od velikog značaja za obe ekipe, ali na muci se poznaju junaci, tako da ćemo verujem uspešno odgovoriti ovom izazovu i upisati za nas dragocene bodove, optimista je Dudić.

Baš kao i u većini prethodnih utakmica ove sezone, Kragujevčani ni u nedelju neće nastupiti u kompletnom sastavu. Pored već duže vreme povređenog Nikole Miličića, pod znakom pitanja su i nastupi Slobodana Simovića, Vasilija Đurića i Milutina Vidosavljevića, koji se takođe žale na probleme sa povredama. Ipak, strateg Crvenih naglašava da svi ti nabrojani pehovi neće sputati njegovu ekipu u pohodu na preko potrebne prvenstvene bodove.

- Svi ti problemi sa povredama ne remete neke naše ambicije u predstojećoj utakmici. Nadam se da će oni igrači koji budu istrčali na teren u nedelju iskoristiti pruženu priliku na najbolji način i da će dati značajan doprinos u osvajanju novih bodova, decidirano poručuje Dudić.

Inače, Železničar i Radnički imaju vrlo interesantnu predistoriju međusobnih duela koja datira još iz sezone 2020/21, kada su se obe ekipe nadmetale u prvoligaškoj konkurenciji. Kragujevčani su tada bili uspešniji u oba duela: slavili su na Čika Dači sa 3:1, a u Pančevu sa minimalnih 1:0.

Samo godinu dana kasnije Kragujevčanima i Pančevcima ponovo su se ukrstili fudbalski putevi, ovoga puta u superligaškom baražu. Šumadinci su već u prvoj utakmici napravili „brejk“ i ubedljivom pobedom od 3:1 stekli ispostavilo se nedostižnu zalihu pred revanš na Čika Dači, u kome je pančevačka „dizelka“ slavila sa nedovoljnih 1:0. Radnički je tako sačuvao superligaški status, dok je Železničar na plasman u elitni rang takmičenja morao da sačeka još godinu dana.