Vaterpolisti Radničkog iz Kragujevca plasirali su se u osminu finala Kupa Evrope, pošto su ostvarili sve 3 pobede u Grupi E druge runde kvalifikacija, zaključno sa ubedljivim trijumfom nad domaćom Savonom, u derbiju za prvo mesto – 14:7.

Kragujevčanima je u ovom duelu bio dovoljan i poraz od dva gola kako bi zadržali prvo mesto, ali nisu želeli da kalkulišu. Došli su u Savonu da ostvare sve pobede i nastave sjajnu formu u kojoj se nalaze od kvalifikacionong turnira Lige šampiona u Budimpešti i u tome u potpunosti uspeli.

Savona, iako oslabljena neigranjem bivšeg španskog i italijanskog reprezentativca Giljerma Moline, sa bivšim reprezentativcima Valeriom Ricom, Andreom Fondelijem i Lorencom Brunijem, svakako nije bila rival za potcenjivanje, a uz to je bila i silno motivisana, jer joj je samo trijumf omogućavao plasman među 16 najboljih. Međutim, to je bilo nedovoljno da se zaustave zahuktali Kragujevčani.

Italijani su na startu dva puta stizali do vođstva upravo preko Rica, ali je Radnički ubrzo preokrenuo na krilima Alekse Ukropine i Strahinje Rašovića (3:2) i još jednoj odličnoj partiji golmana Lazara Dobožanova, a kada su im se pridružili Lukić i Radulović, bilo je „plus četiri“ na poluvremenu – 7:3.

Dobro su otvorili Šumadinci i drugo poluvreme, pa su pogocima Toholja i Lukića stekli šest golova prednosti (9:3), ali su onda stali i dozvolili Italijanima da na krilima Fondelija, posle punih 11 minuta bez pogotka, naprave seriju 4:0 i vrate se u igru pred poslednju deonicu – 9:7.

Ipak, sve nade domaćina raspršio je Strahinja Rašović sa četiri vezana gola (13:7), a potom je bravurozno izborio peterac iz kog je Marko Radulović stavio šlag na tortu.

Upravo je Rašović i bio najefikasniji sa šest golova, Ukropina je upisao 3, a Lukić i Radulović po dva. Na drugoj strani prednjačio je Fondeli sa četiri.

Podsetimo, Kragujevčani su prethodno savladali španski Mediterani (13:9) i nemački Potsdam (15:7) i zasluženo osvojili prvo mesto. Plasman u osminu finala izborio je i Mediterani, koji je u odlučujućem duelu za drugo mesto nadigrao domaću Savonu (12:11), dok su Nemci upisali sva tri poraza.

TABELA: Radnički 9, Mediterani 6, Savona 3, Potsdam 0.

Savona – Radnički 14:7 (3:3, 0:4, 4:2, 0:5)

SAVONA – Bazen Karlo Zaneli. Bez prisustva publike. Sudije: Marjai (Mađarska) i Birakis (Grčka).

SAVONA: Masaro, Pačaliev 1, Bertino, Markione, Di Muro, Rico 2, Urbinati, Bruni, Bragantini, Fondeli 4, Đovaneti, Kaldieri, Da Rold. Trener: Anđelini.

RADNIČKI: Dobožanov, Rašović 6, Stanojević, Janković, Toholj 1, Krug, Ukropina 3, Tanasijević, Pljevančić, Miličić, Lukić 2, Radulović 2, Todorovski. Trener: Stevanović.