Udeo 100 kompanija u Srbiji sa najvećim poslovnim prihodima u ukupnim prihodima cele privrede u prošloj godini je iznosio 27,9 odsto, a zapošljavale su 16,5 odsto od ukupnog broja radnika, objavila je Agencija za privredne registre (APR).

- Privreda Srbije je i tokom 2020. godine uspela da održi postignuti obim poslovnih aktivnosti iz prethodne godine i ostvari pozitivan neto rezultat za petinu veći u odnosu na 2019. godinu, čemu je značajno doprinelo sto privrednih društava sa najvećim poslovnim prihodima i sto privrednih društava sa najvećim neto dobitkom", ocenjeno je u izveštaju APR-a o „Sto naj...” privrednih društava u 2020. godini.

Na toj listi preovlađuju veliki sistemi (98) koji su realizovali 98,9 odsto poslovnih prihoda društava sa liste. Većinu čine bonitetno sposobna društva (72), od kojih su 34 sa veoma dobrim bonitetom.

Kako je istaknuto, 100 privrednih društava sa najvećim neto dobitkom je u 2020. godini ostvarilo nešto manje od trećine neto dobitka svih društava i 21,9 odsto u glavnim finansijskim pokazateljima, a u tim kompanijama je bio zaposlen svaki deseti radnik angažovan u privredi.

U tom delu privrede je najviše velikih društava (74), čiji je dobitak od 174.771 milion dinara povećan za četvrtinu.

Od 103.327 društava, čiji su podaci iz redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za 2020. godinu analizirani po uspešnosti poslovanja, finansijskih kapaciteta i gubitaka, na APR listama „Sto naj...” rangirano je 349 privrednih društava, sa najvećim uticajem na osnovne finansijske pokazatelje privrede u protekloj godini.