Automobilski karavan Auto-moto saveza Beograd i Fabrike maziva (FAM) zastao je u Kruševcu, kako bi predstavio svoju maršrutu na putu obeležavanja stogodišnjice bitke na Kajmakčalanu. Njegovi učesnici, iskusni vozači terenskih vozila, preuzeli su od FAM-a, svog sponzora, venac cveća za spomen-obeležje oslobodiocima Srbije u Prvom svetskom ratu, piše Politika.

Miloš Mirković, generalni sekretar AMS Beograd, izjavio je da učesnici karavana imaju nameru da savladaju više planinskih vrhova, da se popnu na 2.500 metara nadmorske visine, krenu putevima srpske vojske iz Prvog svetskog rata i stignu do spomen-kosturnice, gde će položiti venac cveća.

– Srpska vojska je u septembru 1916. jurišala da osvoji ključnu tačku – Kajmakčalan. To su uspeli 30. septembra i označili početak proboja Solunskog fronta. Mi smo osetili potrebu da budemo na tom putu, oslonili se na FAM, koji nam je obezbedio motorno ulje i druge potrebe za naše automobile, da bismo postali učesnici obeležavanja stogodišnjice važnog jubileja za srpsku istoriju, rekao je Mirković.

Generalni direktor FAM-a Vladica Petrović zahvalio je učesnicima karavana na poverenju u kruševačku fabriku, uručio venac cveća, i pokazao najsavremeniju hemijsku laboratoriju, koja je opremljena uređajima, baš kao i najpoznatije evropske firme iz oblasti ulja i maziva.