Koordinator punktova za vakcinaciju na Beogradskom sajmu i tržnim centrima Zoran Bekić rekao je za RTS da je imunizovano nešto više od 58,8 odsto populacije, 3.120.000 stanovnika, a 33 odsto je primilo treću dozu. On je ocenio da će polazak u školu povećati broj inficirane dece jer se omikron brzo širi, istakao je Bekić.

Đaci se sutra vraćaju u školske klupe. U nižim razredima osnovne škole nastava je neposredna, a stariji osnovci i srednjoškolci nastavu slušaju po kombinovanom modelu. (Vidi LINK)

- Raste broj novozaraženih - u Srbiji se dnevno registruje od 14.000 do 18.000 novih slučajeva. Ti brojevi su, međutim, verovatno i duplo veći jer ne dođu svi na pregled: Neki ostanu kod kuće jer očekuju da će to proći zbog blažeg soja, ukazao je doktor.

Bekić je dao savet roditeljima - potrebno je da se imunizuju jer će tako najbolje zaštiti svoje dete. Ovaj talas epidemije doneo je veliki broj hospitalizovane dece.

- Populacija dece od 12 do 17 godina je najmanje imunizovana, 3,8 odsto je imunizovano, odnosno 15.000 - to je relativno mali broj, kaže doktor.

Dr Bekić kaže da je potrebno da u kovid ambulantu dođu svi, a primarna zdravstvena zaštita adaptira se postojećim uslovima.

- Ne mogu građani da ocene da li će se nešto zakomplikovati ili neće. Pokušavamo da pružimo uslugu svim građanima. Pre svega treba da dođu stariji građani koji imaju komorbiditete jer su najrizičnija grupa. Za sada mladi i radno sposobno stanovništvo su najviše u kovid ustanovama, ali kada virus počne da mnogo više cirkuliše kroz stariju populaciju, očekujem da će biti potencijalni problem, kaže Bekić.