Broj prevezenih putnika u Srbiji u prvoj polovini godine godine bio je manji za 43 odsto, nego u istom periodu prethodne godine, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Prevoz putnika u unutrašnjem saobraćaju bio je manji za 42,1 odsto, a u međunarodnom za 56,4 odsto, navedeno je u saopštenju.

U vazdušnom saobraćaju došlo je do pada od 57,3 procenta, prevoz u drumskom saobraćaju bio je manji za 42,3 odsto, dok je prevoz putnika u železničkom saobraćaju opao za 45,3 procenta.

Količina robe prevezene za prvih šest meseci ove godine bila je veća za 1,2 odsto nego u isto vreme prethodne godine. U istom periodu, obim rada iskazan u tonama po pređenom kilometru bio je manji za 2,1 odsto.

Vazdušni, rečni i železnički saobraćaj beleže pad u količini prevezene robe, dok cevovodni transport i drumski saobraćaj beleže rast. Do porasta u količini prevezene robe u drumskom saobraćaju je došlo usled činjenice da je povećan obuhvat posmatranih izveštajnih jedinica.

Klasične poštanske usluge u prvom polugodištu 2020. godine su smanjene u odnosu na isti period prošle godine, pa se tako kod pismonosnih pošiljki beleži pad od 4,5 odsto, dok je kod paketskih pošiljki pad, u odnosu na isti period prošle godine, bio 35,3 odsto.

Usluge platnog prometa imale su pad od 23,9 procenata.

U fiksnoj telefoniji zabeležen je rast od 4,7 odsto, a u mobilnoj rast od 16,7 odsto.

Ukupan broj zaposlenih u saobraćaju u prvih šest meseci 2020. bio je veći za 0,3 odsto nego u istom periodu prethodne godine.