Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola preporučio je upotrebu zaštitnih maski za sve učenike i sve vreme boravka u školi, kao i za sve zaposlene uključujući i osobe koje su potpuno vakcinisane protiv COVID-19 i osobe koje su preležale COVID-19, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Jedini izuzetak biće učenici koji iz zdravstvenih razloga ne mogu da nose masku.

- Ovaj izuzetak moguće je  primeniti na zahtev roditelja i isključivo uz priloženo mišljenje lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine i to po pravilu u školi za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, navosi se u saopštenju, i dodaje da će u tom slučaju biti „potrebno povećati fizičku distancu sa drugim učenicima i zaposlenima i pojačati primenu svih mera zaštite - deznifekcija ruku, čišćenje i dezinfekcija nastavnih sredstava i prostora“.

Inače, od ponedeljka, 13. septembra, sve škole u Kragujevcu prešle su na online nastavu, dok učenici 7. i 8. razreda nastavu pohađaju kombinovano – odeljenja se dele u dve grupe, pa jedan dan u školi, a drugi online.

Isti model primenjuje se u još 40 gradova i opština u Srbiji, među kojima su i šumadijske opštine Topola, Aranđelovac i Knić, zatim sve opštine u Pomoravlju, gradovi Kraljevo, Niš, Užice...