Državni sekretar Ministarstva zdravlja Srbije Mirsad Đerlek najavio je da će građani Srbije od sada moći da se vakcinišu bez prethodne prijave u svim gradovima i opštinama Srbije i dodao da se očekuje da od četvrtka, 8. aprila, budu otvoreni punktovi za vakcinaciju bez zakazivanja.

- Dogovorena je nova strategija imunizacije i odlučeno da se vakcinacija bez prethodne prijave omogući u svim mestima u Srbiji, a ne u 50 gradova, kako je prvobitno najavljeno, rekao je Đerlek nakon sastanka predstavnika Ministarstva zdravlja i Vlade Srbije.

U Kragujevcu je do 6. aprila, vakcinisano 45.834, a revakcinisano 37.290 građana. U Šumadijskom okrugu ukupno je do danas vakcinisano 59.603, a revakcinisano 50.655 građana.

Da bi se dostigao kolektivni imunitet, potrebno je bar 90.000 vakcinisanih, smatraju nadležni.

Đerlek, koji je na čelu Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju protiv koronavirusa, naglasio je da će se paralelno sprovoditi i imunizacija građana koji se prijave putem portala e-Uprava ili aplikacije Viber.

- Oni koji se prijave, moći da odaberu vakcinu, a pokušaćemo da i za nezakazane građane obezbedimo sve vakcine, ali zavisi da li će biti dovoljno onih vakcina za koje se opredele, rekao je Đerlek.

Vakcinacija bez prijave već se sprovodi u 11 gradova, a Đerlek je rekao da je to dalo odlične rezultate i da je vakcinisano između 60.000 i 70.000 građana.

- Ako to proširimo na skoro 160 gradova i opština, biće znatno veći broj vakcinisanih. Želimo da damo šansu svim gradovima i opštinama, da dođu do najudaljenijih mesta i da se vakciniše svaki građanin koji to želi, poručio je Đerlek.