Srpska industrija lakih aviona (Sila) „Aero East Europe” počeće u martu gradnju fabrike u Jagodini, najavio je danas vlasnik i direktor ove firme Milorad Matić.

Fabrika će se graditi na placu površine 1,14 hektara građevinskog zemljišta u javnoj svojini, koje je Skupština grada Jagodine, bez naknade, neposrednom pogodbom, prenela na investitora.

- Investitor je u obavezi da izgradi objekat sa pratećim sadržajem u skladu sa vrstom delatnosti koju obavlja, ukupne površine 5.000 kvadartnih metara, stoji u odluci Skupštine grada.

Precizirano je i da fabrika mora biti završena za dve godine, da na početku treba da zaposli najmanje 50 radnika sa teritorije Jagodine, a 100 do 150 u naredne tri godine, kao i da ta radna mesta budu sačuvana najmanje pet godina.

Fabrika će se graditi na Štipljanskom putu uz sadašnji Sportski aerodrom, registrovan 2010. godine kao letilište, a pista će biti najzahtevnija za izgradnju, ocenio je Matić.

Letilište, nukleus budućeg aerodroma u Jagodini, udaljeno je od administartivnog centra grada oko 6 kilometara, površine je oko 40.000 kvadratnih metara i prvi je stepen budućeg poslovnog aerodroma. Prema ranijem projektu, imaće upravni zgradu, pistu, toranj, dve benzinske pumpe...