U uzorcima mesa tri divlje i jedne domaće svinje potvrđeno je prisustvo trihinoloze.

Uzorke je ispitivao Veterinarsko specijalistički institut za Šumadiju i Pomoravlje u Jagodini, a meso je, po njihovom nalogu, uništeno pre nego što je došlo u promet. Direktor ovog instituta Zoran Rašić istakao je da meso niko nije konzumirao.

On je dodao da je meso zaražene svinje sa teritorije Svilajnca, ali je kupljeno na području Braničevskog okruga. Zaražene divlje svinje su iz lovišta Lovačkog udruženja Svilajnac i Despotovac. Zaraženo meso uništeno je u kafileriji Veterinarske ustanove u Ćupriji.

Veterinari upozoravaju građane, da budući da dolaze novogodišnji i božićni praznici, obavezno testiraju meso na trihinolozu, nebitno da li su svinju gajili u svom domaćinstvu ili su je kupili. Oni podsećaju da se od jedne svinje od 100 kilograma, koja je zaražena trihinolozom, može inficirati više od 200 ljudi.

Najčešći prenosnici bolesti su pacovi, a domaće i divlje životinje retko obolevaju sa vidljivim znakovima bolesti. Ona se kod njih utvrđuje pregledom krvi ili biopsijom mišića.

Veterinarski institut u Jagodini pokriva područje od 13 opština Šumadije i Pomoravlja i ima laboratoriju akreditovanu po međunarodnim standardima. Do 1. decembra pregledano je 1.000 uzoraka mesa, a prvi u kome je potvrđena trihinoloza otkriven je 19. oktobra.