Pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić kaže za RTS da je ove nedelje za 10 odsto smanjen broj pozitivnih učenika na kovid u odnosu na prethodnu nedelju.

Navodi da će za tri dana školska godina biti produžena za sve učenike, a da će za dva dana škole doneti odluku kako će je organizovati - da li će to biti radna subota, produženje časova od 15 minuta, jednog časa, uz saglasnost školske uprave.

On je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da je najveći broj novozaražene dece bio početkom septembra.

- U oktobru smo imali pad, što je očekivano. U novembru se očekivao rast, ali je došlo do pada brojeva, i do kraja prvog polugodišta imali smo neposrednu nastavu u svim školama. To je bila delta varijanta, rekao je Pašić.

Što se tiče omikrona, Pašić navodi da prva odluka koja je bila donesena od strane Tima za škole je da u Vojvodini srednjoškolci krenu proaktivno.

- Videli ste da je bilo 14.000 u opštoj populaciji. Ponovo je dokazano, da škole i otvaranje škola ne utiče na povećanje broja u opštoj populaciji. Ove nedelje imali smo smanjenje broja pozitivnih učenika u odnosu na prethodnu nedelju za 10 odsto, ili za 0,06 odsto u odnosu na prethodni period. Ako znamo da je učešće učenika u opštoj populaciji 12 odsto, samo je četiri odsto onih koji su pozitivni, kaže Pašić.

 Što se tiče zaposlenih, dodaje, taj procenat je negde oko četiri odsto.

 - Daleko je manje od insinuacija koje neki iznose da je to 10 ili 30 odsto. Imali smo 30 odsto osnovnih škola gde nemate ili je samo jedan pozitivan učenik, i 37 odsto osnovnih škola gde nema ili je samo jedan pozitivan zaposleni prošle nedelje, naglasio je Pašić.

Napominje da su direktori pronalazili razne načine za zamene nastavnika, preko organizacije zamena između škola, ljudi sa biroa, sa fakulteta ili povećanja časova nastavnicima koji rade u školama.

- Tokom prvog polugodišta ukazivali smo na to da se izbegavaju masovna okupljanja, gde god se ne poštuju mere. Apelujemo još jednom da se svi još malo suzdrže, jer se nekako nazire kraj, dodaje Pašić.

Do sada je, ističe, bilo 91 odsto nastave koja je organizovana u školama i sedam odsto po kombinovanom modelu.

- Sagledavajući jesenji raspust i sretenjski raspust, to je ukupno pet dana. Za tri dana školska godina će biti produžena za sve učenike, a ova dva dana će škole doneti odluku kako će je organizovati - da li će to biti radna subota, produženje časova od 15 minuta, jednog časa, uz saglasnost školske uprave, kazao je Pašić.

Napominje da će se nastava za učenike do početka mini raspusta prvog ciklusa održavati po prvom modelu, dok će učenici od petog do osmog razreda i srednjoškolci pohađati nastavu po kombinovanom modelu.

U kalendaru je, ističe, za sada planirano da probni završni ostane 25. i 26. marta, a jedino će biti izmena za završni ispit koji će biti pomeren za 27, 28. i 29. jun.

- Pozivamo sve učenike osmog razreda i nastavnike da realizuju pripremnu nastavu u najboljem interesu. Polako nam počinju i takmičenja, učenici su imali i dodatnu nastavu. Značajna je i dopunska nastava koja uvek može da se iskoristi, rekao je Pašić.