Digitalni zeleni sertifikat koji priznaje Evropska unija dostupan je od pre nekoliko dana na portalu eUprava, a preuzimanje dokumenta naredne nedelje biće moguće i na šalterima pošta širom Srbije. Sertifikati za decu mlađu od 16 godina moći će da se preuzmu jedino na šalterima pošta.

EU Digitalni zeleni sertifikat (EU DZS) predstavlja novi tip sertifikata koji je namenjen građanima Srbije prilikom putovanja u neku od zemalja Evropske unije, kao i u zemlje izvan EU koje koriste standard sertifikata EU Digital COVID Certificate, poput na primer Velike Britanije, Izreal, Maroka, Ukrajine... Spisak zemalja koja prihvataju ovaj standard sertifikata dostupan je na linku Evropske komisije.

Da biste dobili EU digitalni zeleni sertifikat, potrebno je da budete registrovan i prijavljen korisnik portala eUprava. Nakon prijave, potrebno je kliknuti na taster Pokreni uslugu. (Vidi LINK)

Koje podatke obuhvata EU DZS?

EU Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka građana, obuhvata jedan od sledećih podataka:

   -   primljena vakcina,

   -   test (PCR i antigenski test),

   -   oporavak od zarazne bolesti COVID-19.

EU Digitalni zeleni sertifikat se kreira za svaki događaj (vakcinu, test ili oporavak) pojedinačno. To znači da ukoliko ste npr. primili 3 doze vakcine i imate 1 rezultat testa, dobićete ukupno 4 dokumenta (sertifikata) za svaku vakcinu i za rezultat testa na imejl koji ste naveli. Svaki dokument imaće svoj QR kod koji je zaštićen i sadrži kompletne informacije o tom testu.

VAŽNO: Rezultati testova se prikazuju isključivo ukoliko su urađeni u referentnim državnim laboratorijama. 

Sertifikat može da se odštampa i nosi u papirnoj formi, druga opcija je da se sačuva u telefonu kao pdf dokument.