Vlada Srbije donela je rešenje kojim dodeljuje 155 miliona dinara za izvođenje „investitorskih radova” na aerodromu „Morava” kod Kraljeva, objavljeno je u Službenom glasniku, a prenosi Nova ekonomija.

Rešenjem se ova sredstva iz budžeta odobravaju Ministarstvu odbrane. U odluci se ne navodi o kojim je radovima reč.

Vlada je u oktobru proglasila javnim interesom obavljanje avio-prevoza na dve linije sa aerodroma u Kraljevu – do Soluna i do Beča. Nakon toga raspisan je tender za izbor avio-prevoznika za ove linije, a Vlada će pobednika konkursa subvencionisati sa 5,7 miliona evra u naredne tri godine.

Pojedini stručnjaci spekulišu da će Er Srbija (Air Serbia) biti jedini ponuđač na tenderu koji ispunjava uslove za tu dotaciju.

Da podsetimo, redovan avio-prevoz Lađevci-Beč-Lađevci  počeće od 1. decembra ove godine i trajaće do 31. decembra 2021. godine, navedeno je ranije u Službenom glasniku.

Linija Lađevci-Solun-Lađevci krenuće od 10. marta naredne godine i trajaće do 15. oktobra 2020. godine. Letovi do Soluna obavljaće se u istom periodu  i 2021. godine.

Obe avio-linije, ka Beču i Solunu, saobraćaće tri puta nedeljno.

Aerodrom „Morava” kod Kraljeva otvoren je za civilni vazdušni saobraćaj 28. juna ove godine.

Vojni aerodrom kod Kraljeva (Lađevci) izgrađen je 1967. godine, a prva jedinica na tom objektu bila je 235. lovačko-bombarderska eskadrila koja je bila opremljena avionima F-84 Tanderdžet.