Završni ispit za male maturante počeo je danas i trajaće do  petka, 19. juna 2020. godine, a tokom ta tri dana  učenici osmog razreda polagaće u osnovnim školama test iz srpskog/ maternjeg jezika, matematike i kombinovani test.

U Kragujevcu će završni ispit polagati 1.756 svršenih osnovaca, odnosno 2.858  đaka sa teritorije Šumadijskog okruga.  

Polaganje testa iz srpskog/maternjeg jezika održano je jutros. Sutra od 9 do 11 sati mali maturanti će rešavati test iz matematike, a u petak, 19. juna.

- Završni ispit organizuje se u skladu sa preporukama nadležnih organa i institucija i na način koji osigurava bezbednost i zdravlje učenika i zaposlenih. Svi učenici biće raspoređeni do 8. 30 časova u učionice u kojima polažu. Preporučeno je i da učenici nose zaštitne maske, dok njihovo nošenje predstavlja obavezu za nastavnike.  U jednoj učionici biće najviše 9 učenika, koji će biti raspoređeni na propisanoj udaljenosti na osnovu preporuka epidemiološke službe, saopštilo je Ministarstvo prosvete i nauke.

Na svakom pojedinačnom testu učenik rešava 20 zadataka. Uspeh iz osnovne škole nosi 60 bodova, dok na osnovu uspeha na završnom ispitu učenik može da osvoji najviše 40 bodova, odnosno najviše po 13 bodova na testu iz srpskog/maternjeg jezika i matematike i 14 bodova na kombinovanom testu.

Ove godine je po prvi put uspostavljen sistem realizacije završnog ispita koji je digitalizovan u svim procesima koji se tiču pripreme, pregledanja i obrade testova.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 23. juna a konačni 28. juna.
Lista želja popunjavaće se 29. i 30. juna, a raspodele učenika po srednjim školama vršiće se 7. jula. Upis u srednje škole obaviće se 8. i 9. jula.

Drugi upisni krug počeće 8. jula, popunjavanjem novih lista želja, dok će se sam upis obaviti 11. jula.