Poštovaćemo svaku odluku naše države, ali želimo da naglasimo da nijedna prodaja oružja nije bez druge strane i da nikome ne možete prodati ni metak da se ne javi uvređeni ili uplašeni sused, saopštila je Grupacija Odbrambene industrije Srbije (OIS).

- Navikli smo da naše proizvode sa stranih tržišta istiskuju moćni i bogati lobisti, ali i za nas je novina da nas sa tržišta isključuju domaći lobisti i političari, navodi se u pismu koje je grupacija OIS uputila javnosti i Ministarstvu odbrane zbog, kako je navela, sve učestalijih napada na Odbrambenu industriju Srbije Svaki naš proizvod može da bude prodat tek ako se utrvrdi da ne ide ni u jednu zemlju koja je pod sankcijama UN.

Sve ostale zemlje su tržište i mi se za prostor i poslove borimo sa moćnijim i bogatitijim od nas. Obično nas sapliću u inostranstvu, sada to rade i u Srbiji, navodi se u pismu dostavljenom iz Ministarstva odbrane.

Povodom neprekidnih napada na svaki posao koji zaključimo, na svaki dinar koji pošteno i u skladu sa zakonom zaradimo, ovim putem želimo da kažemo javnosti da ti napadi koje trpi naša industrija i naša proizvodnja ne trpe naše kolege u svojim zemljama, ističe se u pismu.

- Ako nam se zabrani da poslujemo sa svakom zemljom koja na našem prostoru nema dovoljno jak lobi, onda je sudbina nas i naših porodica veoma neizvesna. Grupaciju OIS Srbije čine fabrike koje se bave proizvodnjom naoružanja i vojne opreme i posluju većinskim državnim kapitalom.

Zapošljavamo blizu 17.000 radnika, a sa nama sarađuje veliki broj domaćih kooperanata koji zapošljava još najmanje 20000 ljudi, navodi se u pismu. Prosečne zarade u OIS su iznad republičkog proseka i lako se može izračunati koliko porodica živi od onoga što proizvodimo i prodajemo.

Naše fabrike se bave težišno proizvodnjom, a ponekada i trgovinom i plasmanom sopstvenih proizvoda.

Oko 40 do 45% ukupnog izvoza se ugovori direktno, a u većem broju slučajeva, baš kao i kod naših kolega u čitavom svetu, registrovani trgovci pronalaze posao na svetskom tržištu i otkupljuju naše proizvode koje dalje plasiraju svojim kupcima. Na domaćem tržištu naše fabrike prodaju proizvode iz sopstvenog programa vojsci i policiji bez posrednika, navodi se u pismu.