Za drugi ciklus programa „Moja prva plata” do 31. oktobra mogu da se prijave mladi nezaposleni, starosti do 30 godina, sa srednjim i visokim obrazovanjem, objavila je Privredna komora Srbije (PKS).

Rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike u PKS Mirjana Kovačević navela je da je ostalo pet dana za prijavljivanje kandidata za program Vlade „Moja prva plata”, koji će omogućiti da se 10.000 mladih osposobi za samostalan rad na konkretnim poslovima.

- Gotovo 9.000 poslodavaca traži više od 25.000 mladih osoba za koje je obezbeđeno preko 15.000 različitih radnih pozicija, rekla je Kovačević, saopštila je PKS.

Cilj Programa je, prema njenim rečima, podsticanje zapošljavanja mladih, uz prethodnu obuku za posao i sticanje prvih radnih iskustava, kao i podrška privredi u rešavanju problema nedostatka kadrova.

Mladima sa završenom srednjom školom obezbeđena je mesečna naknada od 22.000 dinara, a onima sa visokim obrazovanjem 26.000 dinara.

Pored ovih iznosa, poslodavci mogu novim mladim kolegama da isplate i dodatna sredstva, poručeno je iz PKS.

Program „Moja prva plata” sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija, Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i PKS.