Povodom najavljenih istraživanja litijuma i pratećih ruda na teritoriji opštine Rekovac, neformalna grupe građana „Neko brine za Levač”, organizovaće protestni javni skup u centru Rekovca u petak, 3. septembra, od 17 sati.

Ovo udruženje već je pokrenulo peticiju protiv eksploatacije litijuma na plodnoj zemlji Levča, koju je već potpisalo više od hiljadu meštana ovog kraja.

Inače, istraživanja su već vršena na dve lokacije tokom prošle godine. Novi istražni period od tri godine na površini od 99 km2 započet je 17. aprila 2021. godine, na osnovu Rešenja Ministarstva rudarstva i energetike (br. 310-02-836/2019-02) od 1. marta ove. godine. 

Kako su najavili organizatori na skupu 3. septembra govoriće: prof. dr Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta, prodekan Univerziteta u Beogradu, prof. dr Miladin Ševarlić, agroekonomista, predsednik UO Društva srpskih domaćina, dr Miomir Komatina, geolog, naučni savetnik, Aleksandar Jovanović Ćuta, ispred pokreta Odbranimo reke Stare Planine i aktivisti iz Loznice i Jagodine. Ispred organizatora, okupljenima će se obratiti ekonomista Aleksandar Vasić.