Preliminarni rezultati referenduma, trećini biračkih mesta koja su obrađena, pokazuju da je većina građana glasala za promenu Ustava.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku dr Miladin Kovačević naveo je da je na 34,68 % obrađenih glasačkih mesta, glasalo 555.338 glasača, što iznosi 30,63% od ukupnog broja glasača koji su glasali na obrađenim biračkim mestima. Broj nevažećih glasačkih listića iznosi 5.758, odnosno 1,04 %.

Kovačević je rekao da broj glasova datih za ponuđeni odgovor DA, iznosi 343.436 glasova, odnosno 61,84%, dok je broj glasova datih za ponuđeni odgovor NE, 206.031, odnosno 37,10 procenata.

Prema rezulatima koje je saopštila CRTA na osnovu 98 odsto obrađenog uzorka, “za” potvrđivanje Akta o izmenama Ustava Republike Srbije na referendumu je glasalo 57,4 odsto građana upisanih u birački spisak, dok je “protiv” glasalo 41,6 odsto. Nevažećih listića je bilo 1 odsto.

Na glasanje na referendumu izašlo je 29,6 odsto građana upisanih u birački spisak.

Nepravilnosti različitog tipa zabeležene su na 4 odsto glasačkih mesta. Takođe, Posmatračka misija Crta ocenjuje da je bio loš kvalitet spovođenja procesa glasanja, koji se ogleda u nepravilnoj pripremi glasačkih mesta i povredi procedura za glasanje van glasačkog mesta. Na značajnom broju glasačkih mesta – skoro 30% – prilikom otvaranja nisu bili prisutni svi članovi glasačkog odbora, što ukazuje na nedovoljnu pripremljenost organa za sprovođenje izbora.

Zabeležena su i dva slučaja pritiska na posmatrače Crte, čime su oni onemogućeni da prate tok glasanja na tim mestima. Nepoznate osobe, koje su neovlašćeno boravile na glasačkom mestu, su vređale i zastrašivale posmatrače. Crta je odlučila da sa jednog glasačkog mesta povuče posmatrača.

Pravo glasa na referendumu imalo je ukupno 6.510.323 građana, a glasalo se na 8.150 glasačkih mesta u Srbiji neračunajući glasačka mesta u inostranstvu i zavodima za izvršenje krivičnih sankcija.