Pčelari Srbije već su prijavili nekoliko šlepera meda za uzorkovanje, što je prvi korak ka izvozu preko pogona „Naš med”, koji obavlja Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS). Od juče je počelo i uzorkovanje meda od strane ekipa iz pogona „Naš med”, koji je nedavno otvoren  Rači kod Kragujevca.

- Posle uzorkovanja, uslediće analize, homogenizacija i plasman meda za izvoz. Cena meda je solidna, a na žalost meda ove godine nema dovoljno, rekao je za Tanjug predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović.

On kaže da je zahvaljujući pogonu „Naš med” u Rači u koji je uloženo milion evra sada i pčelarima jasno da se može minimalizovati zarada firmi za pakovanje meda.

- Imamo pristojne cene. Kad smo ih javno ponudili bile su najbolje na tržištu, pa su se i pakerske firme prilagođavale. Sada pčelari mogu da vide koliko znači pogon Naš med jer zarade pakera meda idu na minimum, kao što i treba da bude, navodi Živadinović.

Prema njegovim rečima, godina je zbog meteoroloških prilika izuzetno loša za pčelare. Procena SPOS-a je da će prinos meda ove godine biti umanjen do 80 procenata u odnosu na prosek.

- Tržište je već odreagovalo, cene meda otišle gore za stotinak pa i do 200 dinara za kilogram", rekao je Živadinović.

Zbog manjeg prinosa, prema njegovim rečima, očekuje se više falsifikovanog meda iz uvoza.

- Zbog centa razlike opet je neko spreman da žrtvuje svoju proizvodnju, svoje kooperante pčelare, zato smo i napravili ovaj pogon da se to ne bi dešavalo. Moramo da se borimo i protiv uvoza i protiv falsifikata, rekao je Živadinović.

Dodaje da će srpski potrošač koji želi da jede pravi med biti po prvi put zaštićen.

- Onaj ko želi da kupuje šećerne mešavine on će to moći da kupi u trgovini za 290 dinara, što je jedna od trenutnih cena u Aleksincu. Kako je uopšte takva cena moguća kada je otkupna cena bagremovog meda trenutno 4,67 evra, zapitao se Živadinović.