Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije od prosvetnih vlasti zahteva odlaganje početka nove školske godine za najmanje dve nedelje, iz ovih nekoliko razloga:

1. Lokalne samouprave nemaju novca da nabave maske i dezinfekciona sredstva, pa je potrebno vreme da se škole samoorganizuju i spreme za prijem stotina hiljada učenika i nastavnika.

2. Sistem nije našao način da zaštiti koleginice i kolege iz zdravstveno rizičnih grupa. Zahtevamo da oni rade od kuće i za to tražimo pomoć i podršku stručnog dela Kriznog štaba.

3. Škole još uvek nisu dobile redukovane nastavne planove i programe.

4. Nejasne su procedure nakon mogućeg zaražavanja dece i nastavnika.

5. Nema dovoljno izvršilaca, za predložene modele nastave.

Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije smatra da je mudrije učiniti dodatne napore da se makar nešto sa gornjeg spiska reši, navodi se su saopštenju obavljenom nakon sednice koja je održana 22. avgusta.

U suprotnom, kažu u sindikatu, „čeka nas početak školske godine koji će ubrzo biti i kraj jer u haotičnoj situaciji koju diktira, kako korona, tako i Ministarstvo prosvete, bez jasnih uputstava, sa manjkom prostora, velikim brojem učenika u odeljenju i velikim brojem inficiranih u Srbiji, skoro je nemoguće 1. septembra obezbediti zdravstveno bezbedan školski ambijent“.

Da podsetimo, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije upozorila je ranije da na osnovu uputstava koje je predložilo Ministarstvo prosvete nije moguće organizovati rad u školama od 1. septembra i napraviti raspored. Iz Unije su naveli da je na sastanku sa resornim ministrom Mladenom Šarčevićem 13. avgusta „mnogo toga rečeno, ali gotovo ništa nije dogovoreno”.

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je ranije da je preporuka roditeljima da od 1. septembra osnovci od prvog do četvrtog razreda što više pohađaju nastavu u školama radi, kako je rekao, socijalizacije i prilagođavanja na školsku sredinu.

- Imali smo puno spremnih scenarija, jedan od modela podrazumeva da se u školama odvija nastava od prvog do četvrtog razreda uz sve mere i deljenje odeljenja u većem broju ustanova na dve grupe, rekao je ministar.

Šarčević je rekao da će stariji osnovci ići u školu od 14 sati, pri čemu će učenici petog, šestog i sedmog razreda imati po pet časova u septembru, a osmaci po šest časova.