Ajfelova kula je „prošarana” rđom i neohodna joj je kompletna popravka, ali umesto toga dobija kozmetičko farbanje vredno 60 miliona evra uoči Olimpijskih igara 2024. godine. To se navodi u poverljivim izveštajima koje je preneo francuski časopis „Marijan”.

Kula od kovanog gvožđa visoka 324 metra, koju je sagradio Gistav Ajfel krajem 19. veka, među najposećenijim je turističkim atrakcijama na svetu i svake godine ugosti oko šest miliona posetilaca, prenosi Rojters. Medutim, „Marijan” je citirao poverljive izveštaje stručnjaka koji ukazuju na to da je ona u lošem stanju i prepuna rđe.

- Da Gistav Ajfel poseti to mesto doživeo bi srčani udar, rekao je za „Marijan” jedan neimenovani menadžer.

U izveštaju se navodi i da kompanija SETE, koja brine o Ajfelovoj kuli, nije bila odmah dostupna za komentar. Trenutno je u toku farbanje, što je dvadeseti put u istoriji tornja.

 Rojters ističe da je trebalo da bude „skinuto” 30 odsto kule, a zatim da budu naneta dva nova sloja, ali kašnjenja u radovima izazvana pandemijom i prisustvom olova u staroj boji dovela su do toga da će samo pet odsto građevine biti tretirano. Navodi se i da SETE dugo okleva da zatvori toranj zbog turističkog prihoda koji bi izgubili.