Južna Koreja lansirala je svoju prvu svemirsku raketu domaće izrade, pokazuju snimci objavljeni na televiziji, nekoliko meseci posle neuspelog prvog pokušaja u oktobru, javila je agencija AFP.

Korejska raketa za lansiranje satelita, na tečno gorivo od 200 tona, zvanično nazvana Nuri, poletela je sa poligona Geheung u 16h po lokalnom vremenu (9 po srednjeevropskom vremenu). Komentator je rekao „izgleda da sve ide po planu”.

U prvom pokušaju u oktobru, probni teret stigao je do željene visine od 700 kilometara, ali nije ušao u orbitu, zato što je motor treće faze rakete pregoreo ranije nego što je planirano, prenosi agencija AP.

Ukoliko lansiranje bude uspešno, Južna Koreja će postati deseta zemlja na svetu koja je lansirala satelit u svemir sopstvenom tehnologijom.

 Južna Koreja, deseta najveća svetska privreda, glavni je snabdevač poluprovodnika, automobila i pametnih telefona na svetskim tržištima. Međutim, njen svemirski program kaska za njenim azijskim susedima Kinom, Indijom i Japanom.

Susedna Severna Koreja je postavila svoje prve satelite za posmatranje Zemlje u orbitu 2012. odnosno 2016. mada nema dokaza da je i jedan od njih ikada emitovao slike iz svemira ili slao podatke nazad u zemlju. Severna Koreja je zbog lansiranja tih satelita dobila ekonomske sankcije UN, zato što je to smatrano kao prikriveno testiranje zabranjene tehnologije raketa dugog dometa.

Južna Koreja je od početka devedesetih poslala niz satelita u svemir, ali sve sa lansirnih poligona u inostranstvu ili raketom izgrađenom stranom tehnologijom. Ona je 2013. prvi put uspešno lansirala satelit sa svog terena, ali prva faza lansirne rakete proizvedena je u Rusiji.

Uspešno lansiranje bi podstaklo rastuće svemirske ambicije Južne Koreje, ali takođe dokazalo da ona raspolaže ključnim tehnologijama za izgradnju sistema nadzora baziranog u svemiru i većih raketa u vreme neprijateljstava sa rivalskom Severnom Korejom, smatraju neki stručnjaci, prenosi AP.