Dok pandemija koronavirusa posetioce drži podalje od muzeja, Luvr nudi privatno druženje sa Mona Lizom i šetnju preko istorijskog krova najpojznatijeg svetskog muzeja ne bi li nekako nadoknadili rupu u svom budžetu. Ali za to zadovoljstvo morate se nadmetati na aukciji u „Kristiju“.

Na onlajn aukciji u organizaciji „Kristija“ onaj ko da najbolju ponudu imaće mogućnost da prisustvuje godišnjem pregledu remek-dela Leonarda da Vinčija, koje se tokom redovnih poseta Luvru može samo delimično videti preko glava naguranih turista ispred portreta Mona Lize.

Na aukciji će biti ponuđeno i neposredno uživanje u ulju na platnu koje je 1962. godine naslikao Pjer Sulaž, a čuvano je u umetnikovoj privatnoj zbirci, sat koji je izrađen po narudžbi proizvođača satova Vašerona Konstantina i šetnja krovom preko 800 godina stare ploče Luvra u pratnji sa francuskim uličnim umetnikom JR-om.

- Luvr pati kao i svi ostali muzeji širom sveta, navodi predstavnik muzeja zadužen za odnose sa pokroviteljima.

Inače, svake godine se Mona Liza, možda najpoznatija slika na svetu, vadi iz staklene pregrade, skida sa zida radi provere da li remek-delu iz 1503. godine prete opasnost od nastanka pukotina.

Neki od svetskih lidera bili su među retkim sretnicima koji su u poslednjih nekoliko decenija imali priliku da prisustvuju tom retkom događaju.

Aukcijska kuća „Kristi“ se nada da će na ovoj onlajn aukciji uspeti da prikupi više od milion evra, jer procenjuju da će se ponude za prisustvovanje ovom jedinstvenom događaju kretati između 10.000 do 30.000 evra.

Luvr je imao blizu dest miliona posetilaca 2019. godine, ali je ove godine zbog pandemije koronavirusa bio zatvoren više od pet meseci. A dok je bio otvoren tokom leta, broj posetilaca je bio za 75 odsto manji. Procenjuje se da će manjak u budžetu koji će Luvr imati ove godine biti oko 90 miliona evra.