Prodaja ruževa za usne u Srbiji je od početka širenja virusa korona znatno pala zbog restriktivnih mera i zaštitnih maski. Kako saznaju Novosti, tražnja za ovim proizvodom na našem tržištu smanjena je za četvrtinu.

Međutim, pojedini proizvođači beleže neverovatan skok, i do 70 odsto, kupovine olovaka za usta, jer su one suve i ne ostavljaju trag. Istovremeno, znatno raste i prodaja šminke koja ističe oči, kao što su olovke za obrve, maskare, ali i četkica i sunđerčića za nanošenje senki.

Naime, ruževi su masni, a olovke su suve i ne ostavljaju trag na maskama i to je, najverovatnije, razlog za ovu promenu u navikama potrošača.

Kako kažu prodavci, od marta beleže stalan porast kupovine olovaka za iscrtavanje obrva, maskara, kao i četkica i sunđerčića za šminkanje očiju, što pokazuje da žene više pažnje posvećuju isticanju tog dela lica.

U predstavništvu jedne od vodećih multinacionalnih kompanija za Balkan kažu za Novosti da je od svih kategorija kozmetike koje proizvode, šminka najviše pogođena posledicama pandemije. Na početku, kako navode, potrošači nisu mogli da idu u drogerije ili su radno i slobodno vreme provodili u kući, a nakon toga, velika okupljanja, kao što su svadbe, proslave i mature su otkazivana.

- U Srbiji proizvodi za usne beleže najveći pad prodaje od 23 odsto, a zatim lakovi za nokte 18,9 procenata, ističu u ovoj kompaniji.

S druge strane, tražnja za proizvodima za oči, i lice, odnosno ten ima znatno manji pad.

- Od kada su maske obavezne, dame najviše kupuju maskare i proizvode za obrve, jer su upravo oči delovi lica koji jedino mogu da dođu do izražaja, objašnjavaju u ovoj kompaniji.

Oni dodaju da prate promene u navikama potrošača i da njihova ponuda već obuhvata sve više dugotrajnih ruževa koji ne ostavljaju trag i ne preslikavaju se na masku.