Na današnji dan, 20. novembra 1847. godine umro je pisac, prevodilac i glumac Joakim Vujić, tvorac srpskog pozorišta, osnivač i direktor Knjaževsko-serbskog teatra u Kragujevcu (1833).

Joakim Vujić se rodio 19. septembra 1772. u Baji od roditelja Grigorija i Jevre kao jedno od jeadanestoro dece. Školovao se u Baji, Novom Sadu, Kalači, Ostrogonu i Požunu, gde je izučio prava. Učiteljevao je širom Ugarske, a zatim je deo svog živora proveo na putovanjima po Evropi i Maloj Aziji.

Prvu knjigu, Francusku gramatiku, izdao je 1805.

Prvu srpsku amatersku pozorišnu predstavu u Pešti priredio je 12/24. avgusta 1813. godine. U pitanju je bila "Kreštalica", Joakimova prerada Kocebuove drame Der Papagei. Boraveći u Sentandreji bavio se prevođenjem i preradama komada za srpsku publiku, a iza sebe je ostavio oko 30 takvih dela.

Direktor Knjaževsko-serbskog teatra u Kragujevcu,bio je od 1834. do 1836. godine. Lični teatar Knjaza Miloša, prikazivao je komade koje je Vujić preveo i preradio. Veliku popularnost imali su komadi o propasti Srbije u vreme cara Lazara i njenoj obnovi pod knjazom Milošem.

Poslednje godine svoga života Joakim Vujić je proveo u Beogradu u oskudici. Umro je 8. novembra 1847. godine. Sahranjen je u grobu Sime Milutinovića Sarajlije u blizini crkve Svetog Marka na starom tašmajdanskom groblju u Beogradu. Grob mu je kasnije zameten.