Kriza nastala usled pandemije i rata u Ukrajini donela je velika poskupljenja koja teraju mnoge na razne ideje kako bi opstali.

Tako je jedan ugostitelj u nemačkoj pokrajini Severna Rajna-Vestfalija počeo da naplaćuje ulaz u svoj restoran. Prema izveštaju javnog servisa WDR, gosti restorana jednog nemačkog restorana, ukoliko žele da uđu u njega moraju da plate tri evra ulaz.

Ovo je prvi ugostitelj koji je počeo da naplaćuje ulaz gostima koji žele nešto da konzumiraju kod njega, a ovu meru obrazlaže rastom cena.

- Dragi gosti, zbog ekstremnog rasta troškova nabavke, osoblja i energije naterani smo da naplaćujemo ulaz po gostu u visini od tri evra, napisao je na svom sajtu.

 U izjavi WDR-u vlasnik lokala Horst Ingendorn je rekao da primećuje da cene rastu svakodnevno i da je morao da reaguje. Cena mesa je, prema njegovim rečima, porasla za oko 50 odsto, povrća za oko 30 procenata, a za mast za prženje već plaća duplu cenu.

- Umesto da promenim jelovnik i kod nekih stvari, gde nije potrebno, povećavam cene, odlučio sam se da naplaćujem tri evra po gostu, objasnio je on.

 Rekao je da su gosti pozitivno reagovali na njegovu meru i da razumeju što je tako nešto uveo.