Erupcija podvodnog vulkana u Tihom okeanu otkrila novo ostrvo. U jugozapadnom delu ove vodene mase gde se pojavilo ostrvo aktivan je veliki broj podvodnih vulkana.

U jugozapadnom delu Tihog okeana, smešten je podvodni morski greben koji se proteže od Novog Zelanda do Tonge i ima najveću gustinu podvodnih vulkana na svetu. Jedan od njih probudio se 10. septembra 2022. godine, izbacujući lavu, paru i pepeo, navodi se u saopštenju Nasine zemaljske opservatorije.

Samo jedanaest sati pošto je vulkan počeo da eruptira, novo ostrvo se pojavilo iznad površine vode, navode iz Nase ističući da je satelit snimio slike ostrva koje se brzo povećavalo.

- U periodu od 14. septembra, kada je ostrvo bilo veličine 4.000 kvadratnih metara, do 20. septembra njegova površina povećala se na 24. 000 kvadratnih kilometara, naveli su istraživači geološkog servisa u Tongi.

- Ostrva stvorena podvodnim vulkanima često su kratkog veka. Ponekad efemerna ostrva mogu da opstanu godinama ili čak decenijama, naveli su iz Nase.

Vulkan Home Reef i njegova aktivnost predstavljaju mali rizik za vazduhoplovnu zajednicu i stanovnike Vava'u i Ha'apai, dve grupe ostrva u centralnoj Tongi.

- U protekla 24 sata nije prijavljen nikakav vidljivi pepeo, a svim pomorcima se savetuje da do daljnjeg plove četiri kilometra dalje od vulkana, navodi se u preporuci Nase.