Jedan punjač za telefon, drugi za tablet, poseban za laptop, naravno sasvim drugačiji za pametni sat. Samo punjači godišnje u Evropskoj uniji postanu najmanje 11.000 tona čistog smeća. Zbog toga je EU odlučila da od jeseni 2024. godine u upotrebi bude samo jedan USB punjač za sve uređaje, piše RTS.

Jedna porodica za punjenje mobilnih telefona potroši struje kao jedna štedljiva sijalica. Svega nekoliko vati. Međutim, elektronski otpad koji se gomila znatno je veći problem.

U Evropi se godišnje baci više od 11.000 tona punjača koji ne rade. Pola završi na deponijama, polovina se reciklira. Kako je u Srbiji, ne zna se. Ono što se zna je da će sve kablove od 2024. godine u Evropskoj uniji zameniti samo jedan – univerzalni.

Kompanije će morati za tehničke proizvode da obezbede jedinstveni USB-C punjač. Za pametne telefone, tablete, slušalice, blutut zvučnike...

- Uvođenjem univerzalnih punjača mi više nećemo morati da kupujemo uz svaki novi uređaj nov punjač i samim tim će se smanjiti ukupna količina elektronskog otpada. Praktično, to znači da će svaka kuća za punjenje električnom energijom svojih mobilnih uređaja zahtevati jedan ili dva punjača za razliku od sadašnje situacije, gde svaki od naših uređaja zahteva poseban punjač za obezbeđivanje energije, rekao je Milisav Ranitović, naučni saradnik Inovacionog centra Tehnološkog fakulteta.

Od 30 različitih ulaza za punjače, danas se došlo do tri. Dok punimo baterije za nove propise i direktive Evropske unije, već se razmišlja o novoj – ekološki najprihvatljivijoj: bežičnom punjenju uređaja preko „vajfaja” ili „blututa”.