Odlivak skulpture „Mislilac” Ogista Rodena, jedno od najpoznatijih umetničkih dela na svetu, prodat je za 10,7 miliona evra na aukciji u Parizu. Aukcijska kuća Kristis je ovaj primerak veličine originalnog modela, koji je jedan od izuzetnijh primeraka „Mislioca” među 40 autentičnih, procenila između devet i 14 miliona evra, prenosi Rojters.

Inače, rekord za odlivak tog Rodenovog dela od 15,3 miliona dolara postavljen je na aukciji u Njujorku 2013. godine.

„Mislilac” je, kad ga je Roden osmislio 1880. godine u originalnoj veličini od oko 70 centimetara, najpre dobio naziv „Pesnik” i bio je napravljen kao krunski element „Vrata pakla”, još jednog velikog dela francuskog vajara.

Skulptura je, prema nekim navodima, u početku predstavljala Dantea, srednjevekovnog italijanskog pesnika i autora „Božanstvene komedije”, koji se naginje napred kako bi posmatrao krugove pakla dok meditira o svom delu. Rojters podseća da je u vreme kada je bio deo veličanstvenih Vrata pakla „Mislilac” pojedinačno izložen 1888. godine i tako postao samostalno delo.

 Statua je prvi put uvećana 1904. godine, a monumentalne verzije veličine čoveka poput one izložene u pariskom Rodenovom muzeju, pokazale su se još popularnijim.