Potražnja za biciklima doslovno je eksplodirala tokom pandemije. U Evropi su se brojke prodaje udvostručile ili utrostručile u odnosu na prethodnu godinu, izvestio je maloprodajni gigant Decathlon. Kina govori o petostrukom porastu, prenosi SEEbiz. Proizvođači su upali u teškoće zbog složenih lanaca snabdevanja, jer se više od polovine pojedinih delova uvozi iz Azije.

Nekoliko kompanija otkazalo je letnji odmor zaposlenima. Proizvođač KTM je ove godine prodao više od 260.000 bicikala, od čega je 80 posto u Austriji i Nemačkoj, izveštava bečki Standard.

U knjigama narudžbina za tekuću finansijsku godinu nalazi se još 250 000. Prvih nedelja nakon zatvaranja prodali smo više e-bicikala nego u celoj prethodnoj godini, kaže Stefan Limbrunner.

Šef najvećeg austrijskog proizvođača bicikala ima 15 posto više zaposlenih u Mattighofenu nego pre krize. Umesto 800, dnevno proizvedu 1.000 bicikala, uskoro će ih biti 1200. KTM zapošljava 600 ljudi u konstrukciji bicikala, od kojih je 400 u proizvodnji.