Većina ljudi nije čula za film „Bitka na jezeru Čosin”, ali je to film sa najvećom bioskopskom zaradom u 2021. godini na celom svetu. Reč je o kineskom ratnom filmu, koji je poručila Komunistička partija.

Takođe, ovaj film je ujedno najskuplji film ikada snimljen u istoriji te zemlje sa budžetom od navodno 200 miliona dolara.

Indian Express piše da je film na blagajnama zaradio neverovatnih 889,5 miliona dolara i za više od sto miliona pretekao najnoviji film o Džejmsu Bondu „Nije vreme za umiranje” (758 miliona dolara).

Interesantno je da je to holivudsko ostvarenje tek na trećem mestu liste, a da je na drugom još jedan kineski hit, komedija „Hi, Mom” koja je inkasirala 822 miliona dolara.

Kinesko tržište je poslednjih godina u mnogim aspektima bilo važnije za Holivud i od severnoameričkog, ali su kineske vlasti zbog cenzure i strogih propisa učinile gotovo nemogućim za filmske studije iz SAD da svoja ostvarenja plasiraju na njihovo tržište.

To je otvorilo vrata domaćim kinematografima, kao što su Čen Kajge, Cui Hark i Dante Lam, reditelji „Bitke na jezeru Čosin”, da imaju punu pažnju kineske publike.

Rezultat je ostvarenje koje domaštava stvarnu bitku između kineske i američke vojske kod jezera Čosin tokom Korejskog rata, ne vodeći mnogo računa o istoriji, ocenjuje Indian Express. Taj portal piše da mu poznati svetski filmski kritičari spočitavaju naivan prikaz u kom su kineski vojnici prikazani kao „nadljudi” i to što je propagandna poruka tamošnjih vlasti prenaglašena.

Ipak, ako je suditi prema rezultatima na blagajnama, kineskoj publici se film i te kako dopao.