Studentski kulturni centar Kragujevac ugostiće jedinstveni foklorni ansambl „Gibaro de Puerto Rico” na zajedničkom koncertu folklora sa Akademskim folklornim ansamblom „Svetozar Marković”. Koncert će se održati u petak 21. jula, u 20.30, na Đačkom trgu.

U susretu tradicija u kultura dveju zemalja, Akademski folklorni ansambl „Svetozar Marković” SKC-a predstaviće raskoš našenarodne igre, dok „Gibaro de Puerto Rico” donosi magični ritam i zavodljivepokrete folklornih igara svoje zemlje.

„Gibaro de Puerto Rico” je folklorni ansambl sa tradicijom dugom 44 godine. Osnovan je 1973. godine na inicijativu čuvene portorikanske koreografkinje i plesača Marije Tereze Mirande i dr Franciska Lopeza Kruza, vrsnog poznavaoca portorikanske muzike i folklora. Ansambl ima zvaničnu podršku svih značajnih institucija kulture i obrazovanja Portorika – Instituta za kulturu, Ministarstva za obrazovanje i Turističke organizacije Portorika. Direktor grupe danas je dr Erik M. Gonzales, i zajedno sa članovima grupe zaslužan je za kreiranje koreografija i scenskog identiteta ansambla.

U cilju što boljeg očuvanja i predstavljanja portorikanskog folklora i autentičnih formi kulturng nasleđa Portorika, ansambl neguje i istraživački rad, kako kroz literaturu i istorijska istraživanja, tako i kroz rad na terenu.

Svako od predstavljanja ovog ansambla je svakako više od samog scenskog nastupa, svaki nastup je, zapravo, slavljenje i afirmisanje portorikanske kulture i tradicije. Danas je „Gibaro de Puerto Rico” jedan od najznačajnijih ambasadora muzičke tradicije Portorika širom sveta.

Ansambl se u svom promovisanju tradicionalnog i kulturnog nasleđa Portorika vodi maksimom: Proživeti, poznavati sebe, biti oduševljen ritmom koji nam teče kroz vene, osetiti ukus našeg šećera, kafe i duvana, sve što se izrazito suprotstavlja svakodnevnom pritisku savremenog društva.

Svrha „Gibaro de Puerto Rico” je promovisanje, očuvanje i zaštita folklornog nasleđa Portorika kroz izvođenje narodnih igara, tradicionalne muzike i kroz umetničko uobličavanje svakodnevnih običaja Portorika.