U Kontakt galeriji SKC-a, u utorak, 19. septembra, biće otvorena izložba „Od kraja do beskraja”, autora Konstantinosa Patelis-Milićevića. Otvaranje izložbe zakazano je za 20 sati, a otvoriće je Milica Katić, vizuelna umetnica.

Izložba „Od kraja do beskraja” sačinjena je od izbora radova nastalih u protekle tri godine. Konstantinos Patelis-Milićević se u svom radu bavi svakodnevnim događajima koje predstavlja kroz skulpturu raznovrsnih formi i materijala.

Deo izloženih radova bavi se pitanjem pojedinca suočenog sa bezizlaznim problemom čije je rešenje, u prvi mah, krajnje neizvesno. Autor se tada osvrće na ironiju date situacije dodatno je pojačavajući jednostavnim i aktivnim nazivima. Ti nazivi pozivaju publiku na preispitivanje i ponovni osvrt na samo delo i tako postaju njegov značajan atribut. Drugu grupu čine radovi koji deluju kao sijaset izdvojenih sećanja iz detinjstva. Ono što se u prvi mah čita kao dečija igra, odnosno igračka po svojoj prirodi nosilac je duala. Tada rad koji je predstavljen naivno i dečije, sa sobom nosi iskonska pitanja poput rata i mira, postanja, pa i kraja i beskraja.

Odabir materijala takođe nije slučajan – autor svesno i sa namerom suprotstavlja njegovu vrednost sa predmetom koji iz njega nastaje tako stvarajući jasan paradoks. On kombinuje raznovrsne materijale poput mermera, metala, kamena, gipsa, drveta i papira, ali i već gotove predmete iz svakodnevnog života koje obrađuje tako da odgovaraju i ističu simboličke elemente radova.

Konstantinos Patelis-Milićević rođen je 1997. godine u Iraklionu (ostrvo Krit, Grčka). Diplomirao je OAS na Vajarskom odseku u klasi prof. Mrđana Bajića i Radoša Antonijevića 2020 godine. Završio je MAS na istom fakultetu 2021. godine kada je dobio nagradu za skulpturu „Sreten Stojanović, profesor ALU“. Izlagao je na brojnim samostalnim izložbama u zemlji i regionu i učesnik je više likovnih kolonija u zemlji.