U galeriji SKC-a u utorak, 6. februara, biće otvorena izložba „Unutrašnje dileme”, autorke Marine Kostić. Izložbu će otvoriti Daliborka Đurić, magistar umetnosti tapiserije i vizuelna umetnica, u 20 sati.

Na ovoj postavci predstavljeni su crteži i tekstilne instalacije iz serije „Disappearing into motherhood”. Radovi su nastali tokom proteklih nekoliko godina, paralelno sa pandemijom covid-19 i odraz su značajnog perioda u životu autorke. Oni predstavljaju vizuelni dnevnik, intimne zabeleške, sagledavaju jedan od najsloženijih međuljudskih odnosa, odnos majke i deteta.

- Ova serija radova je moj pokušaj da pomirim tenziju koja postoji između dve vitalne uloge, majke i umetnice i premostim jaz između kreativnih težnji i fizičke stvarnosti. To nije jednostavan proces. Biti umetnica zahteva kontinuitet - vreme bez prekida. A biti majka zahteva strpljenje koje se stalno prekida. Kombinovanje roditeljstva sa kreativnom praksom menja sve - ne samo način na koji pronalazim prostor i vreme da pristupim svom radu, već i način na koji  razmišljam o samom delu, navodi u katatogu izložbe Marina Kostić.

Marina Kostić rođena je 1986. godine. Završila je osnovne i master akademske studije na Fakultetu primenjenih umetnosti  u Beogradu 2013. godine, odsek dizajn tekstila. Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi, kolonija, radionica u zemlji i nekoliko u inostranstvu.  Osvojila je nekoliko nagrada, među kojima se ističu plakete ULUPUDS-a, čiji je član od 2015. godine. 2017. stekla je stručno zvanje konzervator i bila saradnik na projektima konzervacije tekstila u Muzeju primenjene umetnosti i Narodnom muzeju u Beogradu. Njen umetnički opus obuhvata produkciju radova iz oblasti savremene tekstilne umetnosti. Živi i radi u Beogradu.