Na repertoaru Knjaževsko-srpskog teatra u utorak, 2. aprila, biće komad „Rasvetljavanje slučaja serije ubistava trovanjem u Ćuprijskom okrugu sedamdesetih godina 19. veka”, čiji tekst i režiju potpisuje Anđelka Nikolić.

U predstavi igraju: Ivana Nedeljković, Jasmina Dimitrijević, Jelena Cvijetić, Katarina Mitrović, Maja Spasojević Jovanović; specijalna gošća: Šarlota.

Dramaturg je Dimitrije Kokanov, a za scenski govor je bila zadužena dr Dijana Marojević, muzički saradnik je Dragoslav Tanasković, kostimografkinja Sonja Kotorčević, dizajner svetla Radomir Stamenković.

Reč je pozorišnoj rekonstrukciji suđenja održanog 1875. godine u Okružnom sudu u Ćupriji, na kome je 18 žena odgovaralo za preko 20 ubistava trovanjem. Žrtve su mahom bile muževi optuženih, svi delikti izvršeni su u varoši Svilajnac i obližnjim selima Markovac i Sedlare, a u središtu kriminalne mreže nalazila se izvesna Kadivka, nadrilekarka iz Svilajnca.

Tekst predstave nastao je na osnovu zapisnika sa suđenja navedenog u knjizi Obrada Gavrilovića „Ćuprijski okružni sud 1815–1865” (SANU), studija „Po njima se ništa neće zvati: Sporedne i sasvim sporedne ličnosti iz srpske istorije 19. veka”,  „Macke i packe: ogledi iz istorije represije u Srbiji” i  „Na belom hlebu” dr Ivana Jankovića, kao i druge građe iz oblasti istorije, etnografije, socilologije, prava i ljudskih prava.

U procesu nastanka teksta učestvovovale su učenice i učenici Gimnazije Svilajnac i Farmaceutsko-fizioterapeutske škole Beograd.

Predstava je nastala u koprodukciji Knjaževsko–srpskog teatra, Puls teatra Lazarevac, Seoskog kulturnog centra Markovac i Umetničke grupe Hop.La!.