Postupak restitucije u Srbiji je uspešan i do sada je vraćeno više od 7.000 objekata poslovnog prostora, 25.000 hektara šume.

Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić naglasio je da nema još mnogo poslovnih objekata i zgrada za vraćanje i da očekuje da će do kraja ove i početkom naredne godine 90 odsto objekata da bude vraćeno.

- Mi nemamo otpor na političkom nivou Vlade Srbije, imamo dobru proceduru, dobre rezultate. Taj dobar duh treba da proširimo tako što ćemo otkloniti prepreke, identifikovati one koji nelegalno koriste imovinu, koji su jer uzurpirali. Ako se proces sprovede do kraja, na dobitku su građani ali i država, rekao je Sekulić.

Govoreći o naslednicima koji imaju prava na vraćanje imovine u postupku restitucije, on je rekao da Srbija ima najliberalniji zakon o nasleđivanju i da su kod nas primenjivani standardi nasleđivanja Hrvatske, polovina ljudi ne bi dobila imovinu kroz restituciju.

Predsednik Mreže za restituciju Mile Antić kažu da su naslednici bili zadovoljni donošenjem Zakona o restituciji, ali da nisu zadovoljni rešenjima koji štite „sumnjive interese onih koji su učestvovali u spornim privatizacijama”.