Rok za završetak legalizacije po novom zakonu ne postoji, ali opštine moraju da popišu nelegalne objekte do 27. novembra ove godine.

Za godinu dana, koliko je prošlo od donošenja Zakona o ozakonjenju objekata, legalizovano je samo 2,8 odsto objekata od 770.934, koliko je do sada ukupno podneto zahteva za legalizaciju po svim starim zakonima. Ako uzmemo u obzir procenu da imamo oko 1,5 miliona nelegalnih građevina, broj onih koje su ozakonjene je tek 1,5 odsto.

U Ministarstvu građevinarstva ističu da su, zaključno sa 15. septembrom ove godine, doneta 21.964 rešenja o legalizaciji.

- Ovaj broj je sigurno i veći, jer svakog dana dolaze novi podaci o izdatim rešenjima o ozakonjenju. Iako je obim posla građevinskih inspektora i ostalih nadležnih povećan, to je jedini način da se konačno reši problem nelegalnih objekata, kažu za „Blic” u Ministarstvu građevinarstva.

- Rok za završetak popisa je 27. novembar 2016. godine. Ne planira se produžetak roka, ali da bi se dodatno olakšao posao opštinama, biće omogućeno da se prilikom popisa nelegalnih objekata koristi satelitski snimak, rekli su u Ministarstvu.

Građani ne moraju da podnose zahtev za legalizaciju ukoliko su im objekti izgrađeni pre jula ove godine, kada je načinjen satelitski snimak, već će dobiti obaveštenje posle popisa. Posle toga moraće da plate takse za legalizaciju i tako uđu u proceduru.