Stellantis je obelodanio kako će izgledati FIAT grande panda koji bi trebalo da se proizvodi u Kragujevcu, a novi električni automobil javnosti će biti predstavljen 11. jula na godišnjicu Fijata, piše Bloombergadria.

Ovaj automobil je dizajniran u Torinu po ugledu na pandu iz osamdesetih godina 20. veka i zasnovan na multienergetskoj platformi, što znači da će imati električnu i hibridnu varijantu.

Stellantis je saopštio da je grande panda prva u seriji novih modela koji će biti lansirani svake godine do 2027. Ova vozila će biti napravljena na višeenergetskoj smart car platformi.

Olivier Francois, izvršni direktor Fiata, rekao da je to najbolji način da se proslavi 125 godina ove italijanske kompanije.

- FIAT grande panda je dizajnirana u Torinu i zasnovana na globalnoj platformi, što daje tom brendu mogućnost da dostigne globalnu ekspanziju, rekao je Francois.

Grande panda biće prvo ponuđena u Evropi, na Bliskom Istoku i Africi i moći će da se kupi i kao električni i kao hibridni model.

Električna verzija bi trebalo da ima 113 KS, baterije od 44 kWh i domet do 320 km, dok  će hibridna varijanta kombinovati 1,2 litarski trocilindrični benzinac i elektromotor.

Novi model automobila je dužine oko četiri metra i može da preveze pet osoba.

Iako se u saopštenju eksplicitno ne navodi da će se ovaj automobil proizvoditi u Kragujevcu, već je najavljeno pri prošlogodišnjij poseti premijerke Italije Giorgiae Meloni Beogradu da će se električna panda proizvoditi u Srbiji. Osim toga za Italiju su nedavno najavljena dva druga modela.

Radnici fabrike, u kojoj se do pre dve godine proizvodio 500 L, uveliko rade na pripremi serijske proizvodnje novog modela. Zvanično predstavljanje tog modela je najavljeno za godišnjicu kompanije, a početak proizvodnje u poslednjem kvartalu ove godine.

Ceo tekst možete pročitati na sajtu Bloombergadria.