Kada će biti raspisana javna nabavka za izbor novog izvođača radova na rekonstrukciji Gradske tržnice u Kragujevcu, pitanje je na koje za sada nema nikakvog odgovora.  

Na ovo pitanje ne samo da nisu želeli da odgovore nadležni u JKP Šumadija, već se, zanimljivo, završetak radova na rekonstrukciji Zelene pijace „Centar” ne nalazi ni u planovima javnih nabavki za ovu godinu.

U pitanju je stavka koja je postojala u prošlogodišnjem planu javnih nabaki, ali nije realizovana.

Prema tadašnjem planu ova javna nabavka trebala je da bude raspisana u trećem kvartalu 2023. godine.

Bez odgovora su i pitanja koliko je novca, ali i vremena, neophodno za završetak radova.

JKP Šumadija Kragujevac, nije želela da odgovori ni na pitanje koliko je novca utrošeno na do sada izvedene radove na rekonstrukciji objekta tržnice, a koliko na sređivanje dela u okviru koga se nalaze štandovi za prodaju i mlečni paviljon.

- Čim bude nečeg novog javićemo, jedini je odgovor koji je posle 20 dana čekanja dobila ekipa portala Pressek od PR službe JKP Šumadija.

Iz programa poslovanja JKP Šumadija za ovu godinu ipak se može zaključiti da se tokom ove godine očekuje nastavak radova – kada tačno nije navedeno.

Ono što, međutim, jasno piše je da se ukupna vrednost projekta procenjuje na 525.000.000 dinara, te da je do sada na radove potrošeno 229.082.000 dinara.

Rekonstrukcija Gradske tržnice u Kragujevcu počela je sredinom 2020. godine i prema ugovoru sa tada odabranim izvođačem radova trebalo je da košta 351.597.601 dinar. (Vidi LINK)

Rok za završetak radova bio je 210 radnih dana od početka radova.

U julu iste godine prilikom izvođenja radova došlo je do rušenja dela zida i od tada do danas problemi su se samo nizali, iskrsavali su nepredviđeni radovi, rokovi se prolongirali, a cena uvećavala.

Ugovor sa izvođačima radova, konzorcijumom firmi Eurodomus doo iz Beograda, Maksim gradnja doo iz Subotice i Potens perforacija doo iz Požege, raskinut je u januaru 2023. godine.

Već u februaru, na proslavi Dana državnosti u Kragujevcu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će se „pre kraja nedelje papirološki sve srediti, tako da će se krenuti sa rekonstrukcijom kako bi Kragujevčani dobili najlepšu pijacu”.

U avgustu 2023. Vučić je bio „besan na sebe” zbog kragujevačke Tržnice.

- Konačno ćemo i da pokušamo da pomognemo lokalnoj samoupravi. Toliko sam besan na sebe zbog gradske Tržnice. I svih nesposobnih, i ljudi i problema i rešenja, koja su postojala u proteklih 15 godina oko Tržnice, koja je jedna od najlepših i najvažnijih zgrada. Sada se radi nadstrešnica, ali za drugi, treći i podzemni deo, još nema glavnog projekta, rekao je tada Vučić.

Međutim, stvari se sa mrtve tačke nisu u mnogome pomerile.

Na pijaci koja je novi izgled trebalo da dobije još u decembru 2020. godine, tri godine kasnije otvoren je tek novouređeni deo sa tezgama, nadstrešnicom i mlečnim paviljonom.

Objekat sagrađan 1929. godine, koji zauzima centralni deo Miloševog venca i pod zašitiom je države, umesto da bude rekonstruisan, zavijen je u foliju.

Zbog „jakih” cena zakupa prodajnog prostora polovina novih tezgi zvrji prazna, a Kragujevčani koji su učestvovali u anketi portala Pressek uglavnom komentarišu da su za tri godine uspeli i da izgube naviku da dolaze na pijacu.

Direktor JKP Šumadija Marko Vujnović nedavno je za Radio televiziju Kragujevac izjavio da „Tržnica ostaje prioritet”.

Rekao je i da je „izvršena je promena namene podzemne garaže u polupodzemni komercijalni centar”, te da će se u njemu prodavati „roba koja neće konkurisati prodavcima na pijaci” i da će se u „samoj zgradi Tržnice prodavati vina, piva i sirevi”.

Kada će biti raspisan tender za novog izvođača radova i kada će objekat Tržnice biti završen nije rekao.

Ni na pitanje zbog čega i zbog koga rekonstrukcija pijace kasni ovoliko Kragujevčani tri godine ne dobijaju odgovor. Biće da je sve to zbog sira i vojne muzike.